renigliwice Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 kurczak, sól, pieprz, majeranek , estragon suszony, czosnek Kurczaka po umyciu osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć od środka i na zewnątrz solą, pieprzem, majerankiem, estragonem, powbijać ząbki czosnku. Pozostawić w chłodzie na parę godzin. Do butelki np. po piwie nalać wodę. Nałożyć na nią przygotowanego kurczaka. Ustawić pionowo butelkę z kurczakiem w metalowej misce lub na blaszce i wszystko razem umieścić w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*. Piec ok. 1 i 1/2 godziny. Tłuszczem kapiącym do miseczki polewać kilkakrotnie kurczaka podczas pieczenia. Woda w butelce jest po to, by pod wpływem temperatury parowała i podpiekała oraz nawilżała kurczaka od środka. Tak upieczony kurczak jest pyszny, smakuje jak z rożna. Polecam gorąco. S M A C Z N E G O ! :wink: Cytuj
renigliwice Opublikowano 1 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Dołączam zdjęcia : przed i po upieczeniu. Mniam mniam:) Cytuj
kate_76 Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 :wink: no niesamowicie ciekawy godny wyprobowania sposob,sprobuje przy okazji pozdrowionka Cytuj
Katarzyna Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Polecam wszystkim ten sposób pieczenia. Piekłam tak jak nie miałam rożna kurczak wychodzi soczysty chrupiący poprostu PYCHA :wink: Kasiu możesz piec bez obaw na pewno będziesz zadowolona Cytuj
behatka Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Przychylam sie do opini koleżanek, często piekę w ten sposób kurczaka, jest soczysty a skórka jest chrupiąca. Kto nie ma rożna niech koniecznie wypróbuje. Cytuj
ina12 Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Ja miałam rożno, ale w ten sposób upiekłam z ciekawości. Potwierdzam powyższe wypowiedzi i także polecam. Cytuj
Agawcia Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Znam ten przepis od lat i powiem ze jest pyyysznyyyyyyyyyyy,robie go baaaaaaardzo czesto!!!!Polecam Cytuj
basga Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Potwierdzam bo kiedyś też tak piekłam,mięsko jest soczyste a skórka chrupiąca. Cytuj
elmo_23 Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Ja z kolei piekę na puszce z piwem. Jak piwo paruje, nawilża kurczaka i nadaje mięsku secyficzny smak. PYCHOTKA!!! Do tego frytki i surówka :wink: Cytuj
renigliwice Opublikowano 2 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Wiesz Elma - ciekawy pomysł z tym piwem. Muszę go wypróbować. Dzięki. Pozdrawiam. Renata :wink: Cytuj
Wiolka Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Super dobry przepis ja też go nieraz tak piekłam polecam kurczak jest super pozdrawiam Wiolka :razz: Cytuj
JustynaZ Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Zdjęcie jest super, stojący nago kurczak :razz: :razz: ;) A tak poważnie to podpisuję się pod powyższymi wypowiedziami, butelka z wodą nadaje mu soczystości, gdyż jak wiadomo kurczak to suche mięso. Często w ten sposób wykonuję kurczaka, do tego surówka z marchwi, pycha :razz: :razz: Jakoś do puszki z piwem nie mogę się za bardzo przekonać, gdyż jednak to puszka poddana wysokiej temperaturze. A może tak piwo przelać do słoika lub butelki, chociaż nie wiem czy zmieni to smak kurczaka? Pozdrawiam, Justyna. Cytuj
monisia Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Elma ja te z na puszce z piwem ;) polecam,,,rewelka normalnie :razz: Cytuj
renigliwice Opublikowano 3 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Można polewać kurczaka piwem podczas pieczenia. :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.