Gość elas Opublikowano 9 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2004 Ciemny (kakaowy) spód tortowy - duża tortownica, niezbyt wysoki, tak aby go przekroić na pół. Ja piekę biszkopt z 5 jajek. Masa I: 1/2l (1 kartonik) śmietany 36% 3 czekolady białe "Milka" - inne się rozwarstwiają MasaII: 1/2l śmietany 36% 2 czekolady mleczne 1 czekolada gorzka Do tego: 3/4szklanki mleka. Czekolady kolorami połamać do oddzielnych misek. Mleko zagotować i wrzącym po połowie zalać czekolady. Mieszać aż do rozpuszczenia. Jeżeli będą trudności z rozpuszczaniem czekolad, miski położyć na garnku z gotująca wodą. Masy czekoladowe wystudzić. Tzn. wystudzić przede wszystkim miski. Śmietanę ubić i wymieszać z rozpuszczonymi, zimnymi czekoladami. Mieszać b.delikatnie, od dołu do góry. Na jedną część biszkoptu wyłożyć połowę jasnej masy, przykryć drugim biszkoptem i na wierzch wyłożyć masę ciemną, a na to jasną. Masy wykładać od razu. Są gęste i nie pomieszają się. Tort wstawić do lodówki lub w bardzo chłodne miejsce. Uwaga!!. Tort należy zrobić co najmniej 2 dni przed podaniem, przejdzie smakami. A to przed świętami jest znakomitym rozwiązaniem, nie potrzeba wszystkiego robić w ostatni dzień. Zamiast okrągłego tortu, można zrobić normalny placek, zależnie od potrzeby. Życzę smacznego. Jest to specjalność mojego domu, zachwalana i wychwalana wszędzie. Cytuj
basga Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 No rzeczywiście prosty przepis,Dorotko a masz foteczki tego ciacha? Cytuj
renigliwice Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2007 Na pewno jest wyśmienity, choć to bomba kaloryczna. Doliczyłam się aż 6 czekolad, no i 1 litra kremówki. Kiedyś jednak na pewno się na niego skuszę. Dziękuję za przepis i pozdrawiam. :wink: :) :roll: Cytuj
Dorota Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 Tort jest WYŚMIENITY :lol: Dziewczyny, naprawdę Wam polecam :razz: Zrobiłam go na urodziny męża, a tak naprawdę to tylko przygotowałam składniki: upiekłam biszkopt i zrobiłam dwie masy śmietankowe, a solenizant przy moich wskazówkach :lol: sam złożył i udekorował tort :lol: Autorka przepisu Elas pisze, że "tort należy zrobić co najmniej 2 dni przed podaniem, przejdzie smakami" u mnie tort stał tylko 6 godzin w lodówce, ale był PYSZNY, a co dopiero jakby stał te 2 dwa dni... mniam Wydaje mi się, że jak będzie tak "dobrze" schłodzony to będzie smakował jak tort lodowy :razz: Polecam tę bombę kaloryczną, od czasu do czasu chyba można sobie na coś tak pysznego pozwolić :razz: Elas dziękuję za przepis :grin: Basga fotki mam jak najbardziej - oto one :mrgreen: Cytuj
apsik Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 śliczny torcik Dorotko,myślę że te zdjęcia skuszą niejedną osobę. Faktycznie ,że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie szaleństwo. wSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA MężUSIA,100 LAT MARCINIE. Cytuj
marzycielka Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 Oj Dorotko tymi zdjęciami kusisz,kusisz.Zgadzam się z moją poprzedniczką. Cytuj
Dorota Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 :razz: :mrgreen: :grin: Dziękuję :razz: i dziękuję w imieniu męża za życzenia :lol: Cytuj
renigliwice Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 Piękny torcik Dorotko upiekłaś! Gratuluję!!! Dziękuję też Elas za przepis. :razz: Cytuj
ina12 Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 Dorotko faktycznie tort wyśmienity i bardzo dobrze że go upiekłaś bo przepis tak dawno podany a nie był wypróbowany. Ja go też wypróbuję i Elas dziękuję za przepis. Marcinowi proszę przekazać najserdeczniejsze życzenia. Pozdrawiam Cytuj
Basia K Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 Dorotko,co prawda piekłaś ten tort ponad rok temu....napisz proszę,czy te masy faktycznie się nie zmieszają na cieście.Czytałam też komentarze na extra-smacznym,ktoś tam pisał,że tort wychodzi bardzo niski....U Ciebie jest,wydaje mi się,dosyc wysoki. Śmietana musi byc 36 %,czy wystarczy 30? No i czy nie jest ZA słodki,wiem to też pojęcie względne..... Cytuj
Dorota Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 Witaj Basiu :) Te dwie masy śmietankowe nie zmieszają się na cieście. Należy je tylko dobrze ubić, tak żeby śmietana wyszła "gęsta" i żeby po wyłożeniu na ciasto - nam z niego "nie spływała". Ja zrobiłam tak, że na wyłożoną i wygładzoną już kakaową masę kładłam łyżką małe porcje białej masy, a potem je delikatnie rozsmarowywałam - i wtedy masy mi się nie zmieszały. Co do wysokości tortu, to miał około 6-7 cm wysokości. To też zależy jaki wysoki wyjdzie nam biszkopt. Śmietana może być też 30% (ja zazwyczaj korzystam z 30%). Hmm... co do słodkości to trudno powiedzieć, ale raczej nie jest za słodki. Może jak się skosztuje od razu tych zrobionych mas to są one rzeczywiście słodkie, ale jak są przełożone biszkoptem i trochę postoją w lodówce, to ta słodkość tak jakoś rozkłada się po całym torcie... i w efekcie tort nie jest taki słodki :grin: Pozdrawiam :) Cytuj
Basia K Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 Dziękuję Dorotko za szybką odpowiedź. Pozdrawiam Cię serdecznie.Całuski dla Mateusza (ten tort też dla Mateusza,tylko większego-16-latka) Cytuj
Dorota Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 Basiu, mam nadzieję, że udał Ci się ten tort, no i że smakował Solenizantowi :grin: Serdecznie Was pozdrawiam i wszystkiego najlepszego dla Twojego Mateuszka :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.