mac51 Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 Dostałem na urodziny urządzenie do robienia lodów. Może ktoś zna jakieś ciekawe przepisy.Z góry dziękuję :grin: Cytuj
bietka Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 maszynę do lodów?Lody,które robię często-2 jajka,5 płaskich łyzek cukru pudru,2 płaskie łyzki kakao,125 ml smietanki 30%,1 cukier waniliowy.Robię wielokrotność tzn np 8 jaj 15 łyzek cukru p 8 kakao-tak sama sobie dopasowałam do swego smaku/.Zółtka utrzeć na kogiel z cukrem i kakao.Białka uboć na sztywno.Zimną śmietanę również ubić.Wszystko powoli wymieszać.Część wkładam do maszyny by się kręciły resztę do małej keksówki wyłożonej papierem i do zamrazalnika. [LINK NIEAKTUALNY] lub https://www.ksiazka-kucharska.pl/index.php?...;l=l&page=3 -duzo przepisów lodów Cytuj
basga Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 Składniki: 1 l kremówki laska wanilii 6 żółtek cukier 1 płaska łyżeczka mączki kukurydzianej Przygotowanie: W rondlu gotujemy śmietanę z rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. W misce ubijamy żółtka z cukrem i mąką. Wyławiamy wanilię, a śmietanę wlewamy do żółtek, mieszamy, poczym wszystko razem przelewamy do rondla, stawiamy na ogniu i kontynuujemy ubijanie, aż sos zacznie gęstnieć. To jest podstawowy KREM ANGIELSKI. [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] A TU WKLEJAM LINK NA INNE LODY. Cytuj
Marra Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 No a nikt na smacznym nie poszukał np TUTAJ i jeszcze TUTAJ i TU Teraz jest dużo łatwiej coś znaleźć na naszym smacznym przy pomocy naszych GOOGLE ze strony głównej. To był dobry pomysł!! Cytuj
mac51 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Dzisiaj piękna pogoda,więc zrobilem lody. Mój przepis: 4 żołtka ubić mikserem z 10 dkg cukru.Zagotować 0,3l. mleka,dolewać do ubitych żółtek(powoli) ciągle miksując. Na samym końcu dolać 0,3l słodkiej śmietany.Doprawić rodzynkami,pokrojonymi suszonymi morelami,posiekaną czekoladą i do maszyny.Po 20 minutach -gotowe.Polałem zmiksowanymi truskawkami,które miałem zamrożone z zeszłego roku. Pycha :razz: Cytuj
basga Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Mac-napisz jak się sprawuje ta maszyna do lodów! Ja jem mało lodów ale dzieci mnie męczą ciągle i może warto kupić taki sprzęt? Cytuj
bietka Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Kupiłam ją w ubiegłym roku.Do maszyny wchodzi mało masy.Lody nie zamrożą się tak mocno po 20 min.Dłużej jak pokręci maszyna to az staje bo przy ściankach jest lód zamrozony a przy mieszadle nie.No i ja myslałam że ona sama zrobi lody tzn wsypuję składniki....zmyliło mnie to mieszadło.Cały czas pojemnik dolny musi być w zamrazarce.każde lody mozna zamrozić w lodówce. Cytuj
mac51 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Moje spostrzeżenia i uwagi. Najpierw musimy zamrozić dolny pojemnik w ktorego ściankach jest płyn mrożący. Po zamrożeniu płynu,lody robimy w normalnej temperaturze pomieszczenia. Po 20 minutach lody maja odpowiednią konsystencję(jeżeli ktoś lubi bardziej zmrożone wklada do zamrazarki) U mnie w czasie pracy się nie zatrzymuje. Litr gotowych lodów dla mnie to wystarczająca ilość. Wynikające kłopoty to może wina maszyny?Są po prostu różne modele.Pozdrawiam :razz: Cytuj
basga Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Już zgłupiałam-to te maszyny ukręcają i mrożą ,prawda? Mnie tam też wystarczyłby litr a konsystencja taka niezbyt zmrożona :razz: czy ktoś robił lody imbirowe,podobno pycha. Cytuj
bietka Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Tak,gotową masę wkładasz do maszynki i plastikowe mieszało kręci masę.Zrób najpierw lody i zamroz je w pojemnikach i spróbujcie czy będą Wam smakowały. Cytuj
Gość brand1 Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2010 Spróbowałam tam i smakowało:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.