Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

RYBA PO GRECKU -1 kg filetu z Mintaja lub Morszczuka -80 dag marchwi -40 dag pietruszki -1/2 selera średniej wielkości -6 średnich cebul -słoiczek przecieru pomidorowego Pudliszki [200 gr] -1/2 litra rosołu [może być z kostki] -pieprz,ewentualnie wegeta -2 listki laurowe,3 ziarenka ziela angielskiego -olej Filet pokroić na kawałki,posolić,panierować w jajku,w bułce i smażyć na oleju. Marchew ,pietruszke,seler zetrzeć na tarce jarzynowej grubej i przesmażyć na oleju.Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju.Warzywa połączyć. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Zalać rosołem i dusić pod przykryciem do miękkości.Następnie dodać przecier,pieprz i wegety jeśli potrzeba. W naczyniu do zapiekania układać warstwami: ryba,warzywa,ryba,warzywa. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Temp.180 C. Najlepiej spożywać na drugi dzień na ciepło. Próbowałam już kilka przepisów ale ten jest dla mojej rodzinki najlepszy.

Opublikowano

zrobilam dzisiaj z Twojego przepisu rybke ,na razie "sprobowalam"na cieplo i jest pyszota i mysle ze jak postoi do jutra bedzie jeszcze lepsza ,zla jestem na siebie ze do tej pory nigdy nie robilam czegos tak pysznego . wielkie dzieki za przepisik

• 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

:grin:  Mac twoja rybka wygląda apetycznie ja ją robie w ten sam sposób tylko daje mniej przecieru o połowe a pieprzu sporo by była pikantna, mniam :razz:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja robie rybke w cebuli.Smaze filety rybne opanierowane w mące i jajku i przekładam do przezroczystego naczynia.5 dużych cebul kroję w półplasterkii smażę na małym ogniu na łyżce oliwy.Gdy cebula jest już miękka dodaję do tego pół szklanki wody,koncentrat pomidorowy i przyprawiam do smaku soląi pieprzem.Tym sosem zalewam rybkę i zostawiam aby przestygła. Jest pyszna.

• 1 rok później...