irka55 Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Podaję sprawdzony przepis na domowe krakersiki. Mnie osobiście najlepiej smakują z róznymi pastami , a szczególnie z kremem twarogowym składniki 20 dag mąki 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 dag stopionego masła 100 ml mleka 10 dag maku 10 dag sezamu Przygotowanie Do zagłębienia w mące dodać jajko,cukier,sól,masło i mleko. Wyrobić ciasto - ręcznie-ok. 15 minut lub za pomocą miksera nastawionego na najniższą prędkość . Po wyrobieniu przykryć i odstawić na 2 godzinki. Po upływie ok.2 godz ciasto podzielić na pół, każdy kawałek rozwałkować na posypanej mąką stolnicy do rozmiarów blachy. 2 blachy posmarować wodą i posypać sezamem.Na sezamie ułożyc ciasto,posmarować je wodą i posypać makiem. Piec na środkowym poziomie gorącego piekarnika.Po upieczeniu ciasto połamać na kawałki. Piec ok. 15 minut w temp. ok. 200* Smacznego Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.