Klamerka Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 To danie zawsze latem pojawia się na naszym stole. Dlaczego? Odpowiedź w temacie :-D Dawno temu wymyśliłam go z "potrzeby chwili". Mam nadzieję, ze zasmakuje! składniki: -1-2 torebki ugotowanego ryżu -1 papryka zielona -2 cebule -kilka pomidorów (mogą być te miękkie, nie nadające się już np. na kanapki czy do sałatki) -kawałek kiełbasy (wg gustu, śląska, mazurska, podwawelska, jaką macie taką dajecie) -przyprawy, olej do smażenia Podsmażamy pokrojoną cebulkę, dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, chwilkę razem podduszamy. Pod koniec dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko razem przyprawiamy (wg upodobań). Ugotowany ryż wykładamy w dość sporym garnku (żeby łatwo było wszystko wymieszać), dodajemy do niego wszystkie składniki z patelni (cebulę, kiełbasę i paprykę), mieszamy. Do tego dodajemy obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Całość delikatnie mieszamy, "trzymając" potrawę na wolnym ogniu (oczywiście gdyby danie było złośliwe i chciało się nam przypalić, to dla ostudzenia jego nastrojów podlewamy go małą ilością wody :-D ), możemy ponownie przyprawić. Podgrzewamy chwilkę, tak by się równomiernie podgrzało i już! Smacznego! PS: zapomniałam dopisać, że do smaku dodaję już na talerzu do tego dania trochę majonezu... Tak, wiem tłusto i w ogóle...Ale mnie smakuje :-D Cytuj
kar_mel Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Może być niezłe to przypomina mi trochę Chińskie danie Cytuj
Jagodka Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 To jest w zasadzie leczo zmieszane z ryzem :-D Ostatnio, gdy mi resztka leczo i resztka ryzu zostaly, zmieszalam obie rzeczy razem w trakcie przygrzewania i wyszlo takie danie. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.