justhi Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 3 jajka 9 dag cukru 9 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa wierzchnia: 75 dag kwaskowatych jabłek 2 op. budyniu śmietankowego 450 ml soku jabłkowego 5 dag cukru 20 dag bitej śmietany 10 dag twarogu 3 dag cukru pudru 5 dag gorzkiej czekolady lub kuwertury Jajka ubijać z cukrem ok. 5 minut, po czym dodawać partiami mąkę i proszek do pieczenia. Całość przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec ok. 15 minut w 200-220st. C na złoty kolor. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, pokroić w poprzek na cieniutkie plasterki. Budyń rozprowadzić 10 łyzkami soku z jabłek. Resztę soku z gotować z cukrem, wlać masę budyniową, dodać pokrojone jabłka i gotować na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty. Na wierzch biszkoptu nakładać gorącą masę jabłkowo-budyniową. Ochłodzić. Śmietanę ubić na sztywno (dodaję paczuszkę śmietan-fixu). Twaróg wymieszać z cukrem pudrem. Dodać bitą śmietanę. Zmiksować. Tort udekorować białym kremem, nakładając na jego wierzch za pomocą dużej łyżki malownicze "chmurki". Ciemną czekolade zetrzeć na tarce jarzynowej i posypać tort wiórkami czekoladowymi. UWAGA: jabłecznik musi "leżakować" 2 godz. w lodówce. Będę go piekła na 29.wrzesnia. Brat zamówił go na roczek synka. I tak mi się przypomniało, żeby Wam go zaproponować. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.