Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 ok. 80 dag cukru pudru 10 dag glukozy ( w proszku) 4 łyżeczki żelatyny 70 ml zimnej wody 3 łyzeczki margaryny ,,Planta,, olejek migdałowy ( ja wlewam całą buteleczke) Wykonanie : zalać żelatynę zimną wodą,odstawić na ok 5 minut postawić żelatynę nad parą wodną , mieszać aż się ,,rozluźni,, wsypac glukoze, Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi. uważać ,zeby papka się nie zagotowała! Jeśli sie zagotuje należy zacząć od nowa Lekko ostudzić mieszankę, wlac olejek migdałowy połączyć papkę z cukrem pudrem, wyrabiać aż masa będzie plastyczna . cukier puder należy dosypywać stopniowo. Jesli uznasz ,ze masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypuj więcej .Jeśli jednak uznasz ,że masa jest zbyt klejąca dodaj cukru, jesli będzie zbyt sucha dodaj Planty . Gotową mase cukrową mozesz wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczaną . Możesz też posmarować blat i wałek cienką warstwą planty Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki. masa jest super plastyczna i nie wysycha tak szybko jak masa cukorwa z poprzedniego przepisu Przepis dostałam od znajomej Cytuj
czerusia Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 dziekuje za podanie tego przepisu :D a jaka ona jest w smaku ta masa?? czy dobra? pozdrawiam :D Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Masa jest naprawde dobra. Radze do tortu dodac troszke mniej cukru bo masa jest słodka . Ja ten biały tort ozdobiłam lukrem z soku z cytryny i to połączenie było idealne!!!! Tort smakował rewelacyjnie! Cytuj
czerusia Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 aha.. dziękuje za odpowiedź :D Cytuj
katrin22 Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Dorotko ta masa jest rewelacyjna :P skorzystałam z Twoich rad i wyszło rewelacyjnie. Piekłam bratanicy torta,zaraz jak uda mi się wklepać fotkę to pokażę co wyszło :P Jedynie moją winą było to, że nie dałam torcika do lodówki i trochę ta masa się rozpuściła, ale to przestroga na przyszłość, aby trzymac w lodówce!!! https://twojezdjecie.pl/pliki/d06c5196da4c8...e2f79349997.jpg Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Nawet nie wiesz jak sie ciesze!!! Tort jest przepiękny!!!! Na przyszłość mam dla Ciebie rade. Nie wałkuj masy tak cieniutko . Rozwałkuj na ok. 3 mm . Masa cukrowa musi być troszke grubsza a wtedy łatwiej przeniesiesz ja na tort , prościej przykleisz do tortu i będzie duzo ładniej sie prezentowac . Piszesz,ze masa sie rozpuszczała . Stało sie tak wlaśnie dlatego,że była za cieniutka. Masz tutaj kilka filmików jak należy pokrywać tort i przyklejac mase cukrowa do boków tortu, ja sie uczylam na takich wlaśnie filmikach : i jak mozna usztywniac piętrowe torty : https://www.youtube.com/watch?v=5i2uivkCJfQ a jesli chodzi o przechowywanie tortu w lodówce to poczytaj tutaj: [LINK NIEAKTUALNY] Chcialam sie Ciebie zapytac o różyczki na Twoim torcie . Robilas je sama z tej wlasnie masy cukrowej ?? Bo są cudne!!!!!!! Cytuj
Gość blendynka Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Hej!! A ja mam pytanie-czy tort śmietanowy(zamierzam przełożyć go śmietaną a następnie nią pokryć) też mige pokryć tą masą?? Czy będzie się trzymac tortu i nie stwardnieje?? No i jeszcze czy zamiast w lodówce moge tort przechowac przez noc w spizarnii?? Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Hej!! A ja mam pytanie-czy tort śmietanowy(zamierzam przełożyć go śmietaną a następnie nią pokryć) też mige pokryć tą masą?? Tort mozesz przełożyć bitą śmietaną ale wierzch tortu musisz pokryc masą na bazie masła. Tak zeby bita śmietana nie miała kontaktu z masą cukrową bo ją rozpusci . Wystarczy,ze utrzesz dobrej jakości masło z cukrem pudrem i tym posmarujesz tort . Czy będzie się trzymac tortu i nie stwardnieje?? Masa ładnie przykleja sie do masy maślanej i nie twardnieje bo czerpie z niej wilgoć . Najdłuzej taki tort miałam 3 dni i masa była super !!Twardnieją tylko ozdoby , które robi sie do dekoracji tortu ale dzięki temu mozna je przechowywac miesiacami. No i jeszcze czy zamiast w lodówce moge tort przechowac przez noc w spizarnii?? ja wlaśnie tak zawsze robie !! tort trzymam w spizarni gdzie jest uchylone okno. lepiej wlasnie w taki sposob przechowywac tort pokryty masą cukrowa bo w lodówce moze pojawić sie na nim rosa. Pozdrawiam Cytuj
Gość blendynka Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Baaarzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedź :P Miłego dnia-pozdrawiam Ewelina :P Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 prosze bardzo i również zycze miłego dnia Cytuj
katrin22 Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Dorotko dziękuję serdecznie za rady, na pewno skorzystam z nich :P są bardzo cenne. Faktycznie za cienko nałożyłam tej masy, teraz będę dawać grubiej :P))) Mogę doradzić kupowanie glukozy w supermarketach jest duuużo tańsza niż w aptece,dla porównania w aptece 80g kosztuje ok 5 zł a w supermark. z Delecty 100 g 1.50 :D) POZDRAWIAM Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 22 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Bardzo prosze Kasiu . Jeśli chodzi o cene glukozy to faktycznie ta w sklepach jest duzo tańsza Pozdrawiam Cytuj
Daniel85 Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 Mam takie pytanie a gdzie można kupić barwniki i w jakiej cenie mniejwięcej są?? Bo niemam pojecia Pozdrawiam Cytuj
aga123 Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 witam unas są w sklepach spożywczych i ciastkarniach buteleczka kosztuje 5zł Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.