Basia K Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Znalazłam je w Poradniku Domowym.Własnie sie piecze.Niestety,nie uraczę Was zdjeciem,bo chwilowo jestem bez aparatu. Ciasto 25 dag mąki 0,5 szklanki cukru cukier waniliowy 15 dag masła lub margaryny jajko szczypta soli,łyżka wody Nadzienie 50 dag obranych czerwonych porzeczek 4-5 białek 20 dag cukru (ja użyłam pudru) Mąkę posiekac z tłuszczem,dodac cukry,sól,jajo,wodę i zagniesc ciasto.Mocno schłodzic w lodówce.Nastepnie wylepic nim dno i boki (ok 3 cm) natłuszczonej tortownicy.Wstawic ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiec przez 10 minut. W międzyczasie ubic białka na sztywną pianę.Pod koniec dodawac stopniowo cukier.Ubijac,az piana bedzie lśniąca.Wtedy dodac porzeczki,delikatnie wymieszac i rozłożyc na podpieczonym spodzie. Wstawic ciasto do piekarnika i piec ok.45 minut w temp.160-170 stopni,aż piana lekko się zrumieni. Cytuj
Kaliope Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Hmm... brzmi ciekawie.. Basiu daj znać jak się upiekło i jak smakowało bo porzeczek w ogródku mnóstwo i mam chęć wypróbować ten przepis za kilka dni :D Cytuj
Basia K Opublikowano 12 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Nie wytrzymałam,skosztowałam jeszcze ciepłe.Nie będę skromna... :P Bardzo dobre. Porzeczki są troszkę kwaśne,ale piana jest na tyle słodka,ze to równoważy. Nie opadło,w tortownicy 26 cm wyszło mi wysokie na ok 5 cm. Szkoda,że nie mam aparatu,bo fajnie wygląda,ale może ktoś spróbuje i przy okazji zrobi zdjęcie :D Cytuj
Kaliope Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Ja chyba spróbuję ale dopiero za kilka dni, bo wczoraj piekłam Murzynka z Kokosem wg przepisu Eli. Po upieczeniu postaram się zrobić fotkę. Czy ciasto posypać pudrem czy może jakiś lukier na wierzch? Pozdrowienia :D Cytuj
Basia K Opublikowano 13 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Nie Kaliope,ja niczym nie posypywałam góry.Zrobiła się taka fajna beza. Wziełam kawałek do pracy-kolezankom smakowało. Daj znac,jak zrobisz :P A murzynek z kokosem,to u mnie w domu klasyka :D Cytuj
maria02 Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Basiu, a czy czas pieczenia musi być aż 45 minut? Cytuj
Kaliope Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Ja z kolei takiego murzynka piekłam pierwszy raz :D Dziękuję za odpowiedź. (A na imię mam Kinga). Cytuj
Basia K Opublikowano 14 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 maria02 Piekłam to ciasto pierwszy raz...Dokładnie piekłam w piekarniku elektrycznym w temp.170 stopni,a piekło się +/- 40 minut. Samo ciasto(spód) jest niskie,więc najważniejsze to chyba obserwowac bezę,żeby za bardzo się nie spiekła. Cytuj
hanula Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 Zrobiłam to ciacho ale niestety zadna rewelacja z tego nie wyszła,takie sobie... Cytuj
Basia K Opublikowano 18 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Oj,Hanula,zmartwiłaś mnie :D Mam nadzieję,że mimo wszystko choc trochę smakowało...Pozdrawiam. Cytuj
Kaliope Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Można urozmaicić nieco dodając do piany z porzeczkami pokruszone płatki migdałowe. Mnie to ciasto odpowiada bo lubię kruche :D A na wierzch położyć po upieczeniu porzeczki jeszcze na gałązkach i oprószyć lekko cukrem pudrem, będzie się ładnie prezentować. Tak właśnie zrobiłam ale z chwilowego braku aparatu (pojechał nad morze) nie mogłam zrobić zdjęcia. Ciasto dobre, ładnie urosło. Polecam innym smakoszom kruchych ciast :P Cytuj
Dorota Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2011 Witam, Wczoraj upiekłam to ciasto, bo dzisiaj mam gości. Rano spróbowałam, zrobiłam zdjęcie - wygląda apetycznie i jest smaczne. Troszeczkę mi usiadło, ale to wina piekarnika, w którym piekłam :grin: Skorzystałam z rady Kingi i udekorowałam ciasto gałązkami porzeczek - tak też podam gościom :) Do ciasta zamiast 1 jajka dałam 4 żółtka, a białka potem wykorzystałam do piany. Za przepis i za porady bardzo dziękuje :D Serdecznie pozdrawiam i polecam to ciasto, bo jest szybkie i dobre :razz: Cytuj
figiel Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2011 Ciasto prezentuje sie bardzo atrakcyjnie i apetycznie !!!!! Sezon porzeczkowy w pełni i warto je upiec . Tak sobie myslę ,że można je zrobić np. z czarną porzeczką albo jagodą . Pozdrawiam . Cytuj
Dorota Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2011 Dziękuję Dorotko :grin: Spodobała mi propozycja z jagodami - jak je będę miała to się na to ciasto skuszę :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.