teresap Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Przepis mam ze strony , ale nie umiem jej wstawić to kopiuje https://www.kobieta.pl/gotowanie/wokol-stolu/zobacz/artykul/sama-zrob-lukier/ Możesz dowolnie zmieniać jego kolor i smak! Lukier będzie czerwony, gdy dodasz do niego łyżkę syropu z malin; pięknego, żółtego koloru nabierze po wymieszaniu ze szczyptą kurkumy, a zielonego - kiedy połączysz go z łyżką soku ze szpinaku. 1 Do miseczki wlej 2 białka, roztrzep je widelcem. Wsyp 20 dag cukru pudru, wymieszaj energicznie drewnianą łyżką. Dolej łyżkę przegotowanej i ostudzonej wody i ucieraj tak długo, aż masa będzie idealnie gładka i szklista. 2 Lukier przypraw sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Możesz także wymieszać go z 2 łyżkami soku z pomarańczy albo kilkoma kroplami olejku migdałowego, waniliowego, rumowego albo 2 łyżeczkami czystego rumu. 3 Lukier nie musi być biały, w bardzo prosty sposób można go zabarwić. Najmocniejsze i najbardziej zróżnicowane kolory uzyskasz, stosując barwniki spożywcze. Bardziej pastelowe barwy – gdy dodasz owocowe syropy. Robiłam go ostatnio bez przekonania , ale miło mnie zaskoczył, teraz będę go zawsze robić. POLECAM Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.