Skocz do zawartości

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 18.07.2010 uwzględniając wszystkie działy

  1. Dziś moja Mamcia obchodzi podwójne święto: imieniny i urodziny.. pięćdziesiąte! Na tak wyjątkową okazję szukałam wyjątkowego ciasta. Miał być okrągły tort, ale ze względu na ilość gości zdecydowałam się upiec w tradycyjnej prostokątnej formie. Znalazłam ciekawy przepis i zmodyfikowałam go według swoich upodobań... kremy zrobiłam już zupełnie inne niż w oryginalnym przepisie, gdzie był jeden budyniowy (u mnie dwa kremy własnego pomysłu). Bardzo zachęcam do wypróbowania! Ciasto jest trochę pracochłonne, ale naprawdę smaczne. No, i warstwa serowa.. a sernik to moje ulubione ciacho :) Ciasto kakaowe: 25 dkg margaryny 3 łyżki kakao 1 szkl cukru 4-5 łyżek mleka 1 3/4 szkl mąki 5 żółtek (białka na pianę) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę, mleko, cukier i kakao zagotować, zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie wbijać po jednym żółtku i dobrze wymieszać, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i znów dokładnie wymieszać, na końcu ubić pianę z 5 białek i delikatnie połączyć z ciastem. Wylać na wysmarowaną i wyłożoną papierem blaszkę. Beza kokosowa: 5 białek 20 dkg cukru 20 dkg kokosu Ubić białka z cukrem, dodać wiórki kokosowe i wylać na ciasto ciemne, razem piec w temp. 200 st. przez około 50 minut.Po ostudzeniu przekroić wzdłuż na pół i zdjąć papier ze spodniej warstwy. Warstwa serowa: 60 dkg sera śmietankowego (u mnie "Pacynka") 15 dkg masła 30 dkg cukru pudru lub 25 dag zwykłego kryształu 6 jaj 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z połowy cytryny można dać kilka kropel olejku pomarańczowego Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku i ucierać aż do białości, dodać ser i dobrze utrzeć, następnie budyń, sok z cytryny i na końcu ubite białka. Masę wyłożyć na wysmarowaną i wyłożoną papierem blaszkę. Piec w temp 180 ? 200 stopni przez około 50 minut.Po ostudzeniu zdjąć papier z ciasta. Krem (podstawa): 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy, 3 żółtka ? szklanki cukru, 1,5 kostki masła Ugotować z tych składników budyń, wystudzić i utrzeć z masłem na pulchną masę. To jest krem podstawowy, na bazie którego można dodawać inne składniki i stworzyć własny krem o dowolnym smaku. Ja tą masę podzieliłam na 2 części i zrobiłam 2 różne kremy: 1) krem kawowy z orzechami - dodać 1 łyżeczkę suchej kawy sypanej, posiekane grubo orzechy laskowe w karmelu (około 10 dag) oraz 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalanej odrobiną gorącej wody (ostudzić i wlać do kremu). Na końcu dodać 2 łyżki spirytusu (ja dodatkowo dosypałam jeszcze trochę mleka w proszku) 2) krem czekoladowy - roztopiłam w garnuszku 10 cukierków Dumle (czekoladowe z nadzieniem toffi) dodając 5 łyżek mleka i kilka kostek gorzkiej czekolady. Po ostudzeniu wlałam do kremu i zmiksowałam. Na końcu dodałam 2 łyżki spirytusu i 2 łyżki mleka w proszku. Wykonanie: Ciasto kakaowo - kokosowe przekroić na pół i złożyć całość w następujący sposób: 1. ciasto kakaowo - kokosowe 2. krem kawowy z orzechami 3. warstwa serowa 4. krem czekoladowy 5. ciasto kakaowo - kokosowe<br style=""> Całość polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować. Smacznego! Na zachętę kilka fotek: <br style="">
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.