Dziś moja Mamcia obchodzi podwójne święto: imieniny i urodziny.. pięćdziesiąte! Na tak wyjątkową okazję szukałam wyjątkowego ciasta. Miał być okrągły tort, ale ze względu na ilość gości zdecydowałam się upiec w tradycyjnej prostokątnej formie. Znalazłam ciekawy przepis i zmodyfikowałam go według swoich upodobań... kremy zrobiłam już zupełnie inne niż w oryginalnym przepisie, gdzie był jeden budyniowy (u mnie dwa kremy własnego pomysłu).
Bardzo zachęcam do wypróbowania! Ciasto jest trochę pracochłonne, ale naprawdę smaczne. No, i warstwa serowa.. a sernik to moje ulubione ciacho :)
Ciasto kakaowe:
25 dkg margaryny
3 łyżki kakao
1 szkl cukru
4-5 łyżek mleka
1 3/4 szkl mąki
5 żółtek (białka na pianę)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę, mleko, cukier i kakao zagotować, zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie wbijać po jednym żółtku i dobrze wymieszać, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i znów dokładnie wymieszać, na końcu ubić pianę z 5 białek i delikatnie połączyć z ciastem. Wylać na wysmarowaną i wyłożoną papierem blaszkę.
Beza kokosowa:
5 białek
20 dkg cukru
20 dkg kokosu
Ubić białka z cukrem, dodać wiórki kokosowe i wylać na ciasto ciemne, razem piec w temp. 200 st. przez około 50 minut.Po ostudzeniu przekroić wzdłuż na pół i zdjąć papier ze spodniej warstwy.
Warstwa serowa:
60 dkg sera śmietankowego (u mnie "Pacynka")
15 dkg masła
30 dkg cukru pudru lub 25 dag zwykłego kryształu
6 jaj
1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
można dać kilka kropel olejku pomarańczowego
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku i ucierać aż do białości, dodać ser i dobrze utrzeć, następnie budyń, sok z cytryny i na końcu ubite białka. Masę wyłożyć na wysmarowaną i wyłożoną papierem blaszkę. Piec w temp 180 ? 200 stopni przez około 50 minut.Po ostudzeniu zdjąć papier z ciasta.
Krem (podstawa):
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy, 3 żółtka
? szklanki cukru,
1,5 kostki masła
Ugotować z tych składników budyń, wystudzić i utrzeć z masłem na pulchną masę.
To jest krem podstawowy, na bazie którego można dodawać inne składniki i stworzyć własny krem o dowolnym smaku. Ja tą masę podzieliłam na 2 części i zrobiłam 2 różne kremy:
1) krem kawowy z orzechami - dodać 1 łyżeczkę suchej kawy sypanej, posiekane grubo orzechy laskowe w karmelu (około 10 dag) oraz 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalanej odrobiną gorącej wody (ostudzić i wlać do kremu). Na końcu dodać 2 łyżki spirytusu (ja dodatkowo dosypałam jeszcze trochę mleka w proszku)
2) krem czekoladowy - roztopiłam w garnuszku 10 cukierków Dumle (czekoladowe z nadzieniem toffi) dodając 5 łyżek mleka i kilka kostek gorzkiej czekolady. Po ostudzeniu wlałam do kremu i zmiksowałam. Na końcu dodałam 2 łyżki spirytusu i 2 łyżki mleka w proszku.
Wykonanie:
Ciasto kakaowo - kokosowe przekroić na pół i złożyć całość w następujący sposób:
1. ciasto kakaowo - kokosowe
2. krem kawowy z orzechami
3. warstwa serowa
4. krem czekoladowy
5. ciasto kakaowo - kokosowe<br style=""> Całość polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
Smacznego! Na zachętę kilka fotek:
<br style="">