Znalazłam ten przepis na Wielkim Żarciu...zrobiłam,zasmakował nam i postanowiłam się nim z Wami podzielić...bardzo dobrze smakuje z dziczyzną,ale równie doby jest z pieczenią wieprzową 🙂
-2 dkg.suszonych grzybów
-4 łyżki smalcu
-1 cebula
-3 łyżki mąki
-15 dkg wędzonego boczku
-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-2 ogórki kiszone
-1 łyżka musztardy
-1/2 szk.czerwonego wytrawnego wina(lub bulionu)
-3 ząbki czosnku
-sól,pieprz,cukier,papryka do smaku
Grzyby namoczyć,ugotować,pokroić w paski.Boczek pokroić w paski i podsmażyć na patelni...dodać pokrojoną w piórka cebulkę,koncentrat pomidorowy i zasmażyć chwilkę,całość zalać wywarem z grzybów...dodać pokrojone w paski grzybki,ogórek i resztę składników.
Doprawić solą,pieprzem,cukrem i papryką.Tak przygotowany sos zagęścić zasmażką przygotowaną z mąki i smalcu po czym zmieszać z winem:)