Orginalny przepis na ten chleb znalazłam na stronie www.club-paneo.com gdzie sa przepisy na różne chleby do mojej maszyny czyli do Moulinexa. Upiekłam go pierwszy raz i doszłam do wniosku, że jednak jest za mało razowy, troszkę zmodyfikowałam i wyszło mi to ;-)
Składniki:
520 ml letniej wody
21 ml oleju słonecznikowego
18 g soli
28 g cukru
25 g mleka w proszku
210 g maki białej 550
300 g mąki żytniej pełnoziarnistej
300 g mąki zytniej
4 pełne łyżki otrębów żytnich
uprażone ziarna słonecznika
2 łyżeczki suchych drożdży
Przygotowanie:
Składniki umieścić w formie do pieczenia w kolejności: woda, olej, sól, cukier, mleko w proszku, mąki, otręby i drożdże.
Piekłam na programie nr 3, pieczywo razowe, 3,47 min. waga 1500 g, skórka mocno wypieczona.
Po sygnale dodałam słonecznik.
Na 2,20 przed końcem pieczenia wyjęłam mieszadła, wtedy dziurki w chlebie są małe.
Chlebek jest pyszny, nie kruszy się, można kroić cienkie kromki.