Pączki
Składniki
• 1/2 kg mąki pszennej
• 5 dag drożdży
• 1 szklanka letniego mleka
• 6 zółtek
• 1/2 szklanki cukru
• 10 dag masła lub margaryny
• 1 kieliszek rumu lub spirytusu
• szczypta soli
• 1/2 słoika marmolady
• cukier puder
• olej lub smalec do smażenia
Etapy przygotowania
1. Drożdże ,łyżka cukru ,mleko i tyle mąki żeby zarobić rozczyn .Odstawić do wyrosnięcia ,dodać resztę cukru ,żółtka urabiać ciasto aż bedzie odchodziło od dłoni ,nastepnie dodac rozpuszczone masło ,sól ,rum -wyrobić pozostawić w ciepły miejscu do wyrosniecia ,nastepnie należy rozwałkowac ciasto i wykrawac szklanką kółka ,nadziewać marmoladą ,pozostawic do wyrośnięcia , paczki powinny podwoic swoja obietośc ,smażyć na gorącym ,głebokim tłuszczu. nastepnie wyłożyc na pergamin po ustygnięciu posypac cukrem pudrem lub oblać lukrem i przyozdobić smażoną skórką z pomarańczy .