Składniki:
5 jajek
200 g brązowego cukru
10 - 20g przyprawy do piernika
0,5 łyżeczki cynamonu
5 g amoniaku do ciast
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka rumu
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
(ewen. jeszcze kilka suszonych fig i garść rodzynek)
300 g mielonych orzechów
200 g mielonych migdałów
Dodatkowo:
150 g czekolady gorzkiej
150 g czekolady mlecznej
Okrągłe opłatki do pieczenia ciastek (średnica 7 cm)
Wykonanie:
Kandyzowane skórki i ewent. dodatkowe bakalie drobniutko posiekać.
Jajka ubić z cukrem na gęsty krem. Dodać przeprawę do piernika, amoniak, cynamon, sok z cytryny, rum i bakalie,dobrze wymieszać. Orzechy wymieszać z migdałami i wsypywać stopniowo do masy jajecznej. Otrzymana masa powinna być gęsta.
Masę nakładać grubo na opłatki, ok. 2 kopiaste łyżeczki, zwilżonym ( wodą ) nożem nadać piernikom ładny kształt. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do "odpoczęcia" na co najmniej 6 godzin w temp. pokojowej. Po tym czasie piec ciastka w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C ok. 18 min. do uzyskania jasnego brązowego koloru (nie piec dłużej bo będą twarde). Upieczone pierniczki odstawić do ostygnięcia.
Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wierzchnią stroną maczać pierniki w czekoladzie, odłożyć do zastygnięcia. Na każdym pierniczku można też położyć obrane ze skórki połówki migdałów. Pierniki Elizy są miękkie i wilgotne w środku. Polecam serdecznie. Smacznego !
Pierniki można przygotować np. rano i wieczorem popiec lub odwrotnie, przygotować wieczorem i zostawić na noc, a upiec rano.
Kiedy czekolada zaschnie pierniki spakować do puszek.
Z tej porcji wyjdzie ok. 22-25 pierników. Jeśli opłatki będą mniejsze otrzymamy automatycznie więcej ciastek. Jeśli nie mamy opłatków można kłaść bezpośrednio na papier do pieczenia małe kopczyki ciasta i lekko spłaszczyć.
Skórek kandyzowanych można użyć więcej ( po 100 g ) i przyprawy do piernika lepiej 20g, wtedy pierniki smakują jeszcze lepiej ! :)