Biszkopt:
3 jajka
0,5 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia
0,5 szkl. mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe bez cukru
650 ml mleka
5 łyżek cukru
150 g masła
Masa wiśniowa:
2 duże słoiki wiśni w kompocie bez pestek ( po ok. 680 ml każdy)
2 budynie śmietankowe bez cukru
ok. 4 łyżki cukru ( dostosować ilość cukru wg własnego smaku )
2 cukry waniliowe
Dodatkowo:
500 ml śmietany kremówki
ok. 400 g herbatników ( ok. 48 sztuk )
1 galaretka wiśniowa
Wykonanie:
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, na koniec wlać ocet. Całość rozsmarować na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec ok. 15 min. w 180°C. Po upieczeniu ostudzić.
Masa budyniowa:
Z mleka odlać pół szklanki, rozmieszać w tym budynie i cukier. Resztę mleka zagotować, wlać mieszankę i ugotować budyń. Do gorącego dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. Gotowy gorący budyń wylać na biszkopt. Odstawić w chłodne miejsce.
Masa wiśniowa:
Zawartość słoików przelać do dużego garnka. Odlać pół szklanki kompotu i rozmieszać w nim budynie. Do wiśni wsypać cukier i cukier waniliowy. Zagotować. Na gotujący się kompot z wiśniami wylać mieszankę budyniową i mieszać do zgęstnięcia. Gorące wyłożyć na przestudzony budyń. Ułożyć połowę herbatników i odstawić do ostygnięcia.
Kiedy ciasto będzie zimne ubić śmietankę na sztywno ( można dodać fix do śmietanki) i rozłożyć na herbatnikach.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, ostudzić do momentu kiedy będzie tylko ciepła. Maczać w niej pozostałe ciastka i układać na warstwie śmietanowej lub herbatniki ułożyć bezpośrednio na śmietankę ( bez namaczania) i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić. Smacznego!
Ciasto wykonałam wg własnej fantazji :) najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy herbatniki pożądanie zmiękkną.