Podzielę się z Wami wypróbowanym przepisem, dzięki któremu kasza gryczana zawsze wychodzi sypka.
1.5 szkl kaszy gryczanej
3 szkl wody
1 jajko
sól
olej
Kaszę wsypuję do miski, wbijam jajko i dokładnie mieszam. Następnie odstawiam na 30 min, żeby jajko na ziarenkach kaszy wyschło (co jakiś czas mieszamy). Nastawiam wodę, bo potrzebny będzie wrzątek. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam kaszę i smażę ją na małym ogniu, ciągle mieszając i uważając, żeby się nie przypaliła (ok. 2 min). Zalewam kaszę wrzątkiem. Uważajcie na gorącą parę przy wlewaniu wody!!! Następnie solę i przykrywam patelnię pokrywką. Zostawiam na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kasza będzie sypka i smaczna. Jest tak dobra że zajadam ją często bez żadnych sosów.
Smacznego