Jak sama nazwa mówi jest to sernik bez sera:) Chcecie wiedzieć, jak go się robi to zapraszam na film. Link poniżej.
https://www.youtube.com/watch?v=1dSPSjg_qRE
Składniki na ciasto:
3 szkl. mąki
6 żółtek
1 margaryna
½ szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
6 białek
1 szkl. cukru
3 śmietany 18% (duże)
2 budynie śmietankowe
Wykonanie:
W misce połączyć ze sobą wszystkie składniki. Uformować wałek. Podzielić na dwie części 1/3 schować do zamrażalnika. 2/3 części wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć cały spód ciasta widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 15 min. Wyjąć i ostudzić.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Następnie dodawać stopniowo śmietany, a na końcu budynie.
Jak podpieczone ciasto ostygnie, wylać na nie naszą masę śmietanową. Na wierzch zetrzeć pozostałą (1/3) część ciasta .
Piec w temperaturze 180°C przez 50 min, na złoty kolor.
Smacznego!