Kokosanki
Kokosowy czar połączony z polewą czekoladową i biszkoptem, tworzą pyszne smakołyki.
Przepis w formie filmu na kanale YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=tUi5BIwzXqA
Składniki na biszkopt:
7 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę czekoladową:
250 g masła lub margaryny
130 g cukru
¾ szklanki mleka
2 łyżki kakao
Dodatkowo około 300 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać pojedynczo żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wszystko wymieszać ręcznie bez użycia miksera. Ciasto wylać do foremki o wymiarach około 38-24 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min w temperaturze 170- 180°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym zamkniętym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki i zdejmujemy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia.
Rozpuszczamy masło lub margarynę w rondelku. Następnie dodajemy mleko, cukier oraz kakao i na małym ogniu mieszamy do połączenia się składników. Polewę czekoladową lekko studzimy.
Pokrojony biszkopt na małe kawałki, zanurzamy w polewie czekoladowej, a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych.