Skocz do zawartości

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 24.02.2018 uwzględniając wszystkie działy

  1. Przepis na kremowy sernik kawowy na biszkopcie, który składa się z trzech warstw, Dwie warstwy serowe w tym jedna kawowa, oraz warstwa z bitej śmietany obsypana płatkami prażonych migdałów. Zapraszam na film gdzie krok po kroku będzie można zobaczyć, jak zrobić ten pyszny sernik. https://www.youtube.com/watch?v=63O2SU9j_YQ Biszkopt: 90g mąki, 90g cukru, 3 jajka, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej. Masa serowa 750 g sera twarogowego półtłustego, 110 g cukru pudru, 330 g śmietany 30%, 2 fix do bitej śmietany, 4 łyżeczki żelatyny. Masa śmietanowa: 330 g śmietany 30%, 3-4 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny, 2 fixy do bitej śmietany, Migdały prażone do posypania. Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kawę. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do okrągłej foremki o wymiarach 25 cm. Na spód foremki kładziemy papier do pieczenia. Foremką najpierw mocno uderzyć o blat (pozbywając się nadmiaru powietrza), a potem potrząsnąć w poziomie (wyrównując równomiernie ciasto w foremce). Foremkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min w temperaturze 170-180*C. Studzimy i kroimy go na wysokość 1 cm. Dół biszkoptu wykorzystujemy do naszego ciasta, a góra, która nam zostanie możemy dać dla ptaszków J lub wykorzystać w inny sposób. Gdy biszkopt mamy jeż gotowy musimy przygotować masę serową. Ser mielimy w maszynce lub w prasce do ziemniaków dwa razy. Następnie ser przerzucamy do dużej miski i mikserem ucieramy na gładką masę, dodając cukier puder. Następnie ubijamy bitą śmietanę do której dodajemy fixy, co pozwoli nam szybciej ubić śmietanę. Teraz naszą masę serową łączymy z bitą śmietaną i po dokładnym wymieszaniu dzielimy na dwie takie same połowy. Jedną połówkę wkładamy do lodówki, a do drugiej dodajemy 2 łyżki żelatyny rozrobioną w 2 łyżkach gorącej wody. Musimy teraz dokładnie wymieszać naszą masę serową z żelatyną. Biszkopt wkładamy do foremki, w której się piekł. A na niego wykładamy pierwszą białą warstwę. Wszystko ładnie wygładzamy i foremkę umieszczamy w lodówce na około 15 min. Po tym czasie możemy robimy napar z kawy rozpuszczalnej: pół szklanki wody na 5 łyżek kawy i schładzamy do temperatury pokojowej. Wyciągamy z lodówki drugą połowę masy serowej. Znowu dodajemy 2 łyżki żelatyny rozrobione w 2 łyżkach gorącej wody oraz dodajemy około 4 łyżek naparu z kawy. Wszystko dobrze mieszamy mikserem. Sami jednak decydujemy jak silną masę kawową chcemy uzyskać, więc zanim wyłożymy nasza masę na ciasto spróbujmy jej intensywność. Dodajemy tyle kawy ile lubimy. Tak przygotowaną masę kawową przelewamy do naszej foremki na pierwszą warstwą białej masy serowej. Mamy już gotowe dwie warstwy i znowu foremkę wkładamy do lodówki na 15 min, żeby druga masa stężała. Ostania warstwa to bita śmietana. W misce ubijamy śmietanę 30% z dwoma fixsamy do śmietany oraz z 3-4 łyżkami cukru pudru. Tutaj też próbujemy i dodajemy cukru według uznania. Żeby masa była ładnie ścięta i ładnie się kroiła dodajemy do śmietany 3 łyżki żelatyny rozrobione w 3 łyżkach gorącej wody. Wszystko dobrze mieszamy mikserem i przelewamy do foremki formując naszą trzecią warstwę. Na górę sypiemy prażone płatki migdałów. Odstawiamy do lodówki i po 4 godzinach możemy delektować się naszym pysznym sernikiem kawowym na kawowym biszkopcie.
    1 punkt
  2. pyszne ciasto,piklam w niedziele.palce lizac .dzieki za przepis i pozdrawiam serdecznie.
    1 punkt
  3. Ciasto mnie kusi, ale nie wiem co to znaczy 1 dl - ile tej śmietany?
    1 punkt
  4. Wygląda bardzo okazale ten serniczek :) Piekłam już wiele razy sernik bez sera - i stwierdzam, że są bardzo dobre te serniczki i ta "masa serowa" taka delikatna jest mniam :)
    0 punktów
  5. Kupiłam kokilki, wczoraj przyjechali goście, to była okazja wypróbować czegoś. Kocham czekoladę. W wersji oryginalnej przepisu była kandyzowana skórka pomarańczowa i czekolada ze skórką pomarańczową. Ja zastąpiłam to konfiturą malinową. Piekłam 10minut i cieplutkie wnętrze wspaniale się rozpływało, a boki były aksamitnie kremowe/przypieczone. Na zimno też były smaczne 🙂 Składniki na 6 kokilek (260ml): 2 czekolady gorzkie 100g masła 5 jajek 4 łyżki cukru brązowego 1 łyżka kakao szczypta soli konfitura malinowa Wykonanie: Masło i czekoladę rozpuścić w garnku zanurzonym w kąpieli wodnej lub w garnku z grubym dnem. Gdy się rozpuszczą – odstawić do wystygnięcia. Białka ubić na sztywno z solą. Żółtka utrzeć z cukrek. Delikatnie połączyć, dodać kakao. Stopniowo dodawać ostudzoną czekoladę z masłem. Masa powinna mieć konsystencje gęstego kremu. Wyłożyć warstwę kremu czekoladowego do kokilki, na to warstewkę konfitury, przykryć kremem. Rozkłożyć do kokilek tak, aby nie zajmowało więcej niż połowę objętości – wyrasta! Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni na ok 10 minut. Powinno być ścięte z wierzchu a w środku pozostać płynne.
    0 punktów
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.