SkladnikiNa ciasto:
30 dag maki
1 kostka margaryny
10 dag cukru
4 jaja
3 lyzki kwasnej smietany
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 sloik dzemu kwasnego
25 dag bakalii
Masa budyniowa mysle, ze kazdy ma swoja wyprobowana ;)
Wykonanie:
Make przesiac z proszkiem do pieczenia,dodac margaryne i posiekac nozem, nastepnie dodac cukier puder,zoltka,smietane.Ja wszystko wyrabiam mikserem.Ciasto podzielic na dwie czesci.
Potrzebne sa dwie jednakowe blaszki, ktore wylozyc papierem do pieczenia.Ciasto rozprowadzic.Na ciasto wylozyc polowe sloika dzemu a na to wylozyc tez powlowe ubitej piany z bialek z 2 lyzkami cukru,a na koniec wysypac polowe bakali.Piec na zloty kolor ok 20 min w temp 180*.
Dla wyjasnienia wszystko dzielimy na pol,czyli ciasto, dzem,ubita piane z bialek i bakalie.
Ciasto dobrze wystudzic przelozyc masa budyniowa,(o czyli ciasto-masa budyniowa-ciasto).
Zdjecie dodam pozniej :) .