Coś dla miłośników prawdziwej słodkości. Ciasto składa się z biszkoptu, masy krówkowej z bezami, a wszystko przykrywa puszysta bita śmietana posypana wiórkami czekolady.
Zapraszam na przepis w formie filmy dostępny na YouTube:
https://youtu.be/WW9WyCeMyT0
Składniki na biszkopt:
3 jajka
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Masa kajmakowo-bezowa:
180 g masła miękkiego
1 puszka masy krówkowej (kajmakowej)
200g bez
Masa śmietanowa:
660 g śmietany 30%
2 łyżki żelatyny
40 ml wody do żelatyny
czekolada mleczna na wierzch
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać pojedynczo żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. Ciasto wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25 cm na 36 cm, której spód wyłożony został papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 min w temperaturze 170° C. Po upieczeniu zostawić biszkopt w zamkniętym piekarniku przez 15 min. Po tym czasie wyjąć go z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Wierzch biszkoptu ściąć.
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać po łyżce masy krówkowej i miksować. Następnie dodać bezy (pocięte nożem na małe kawałki) i mieszać łyżką. Tak przygotowaną masę z bezami nałożyć na wcześniej upieczony biszkopt.
Następnie ubić śmietanę. Po ubiciu dodać 2 łyżki cukru pudru i wszystko dobrze miksować. Na koniec dodać żelatynę, rozrobioną w wodzie. Wszystko zmiksować. Bitą śmietanę nałożyć na masę krówkową i wszystko posypać startą czekoladą.
Smacznego!