ZAPIEKANKA RYBNA (FAZA P+W)
2 filety z ryby
4 pomidory
cebula
łyżka otrębów pszennych
sól
sok z cytryny
olej parafinowy
Filety lekko osolić i skropić sokiem z cytryny.Dno niedużej,żaroodpornej foremki wyłożyć plasterkami pomidora i posypać posiekaną cebulą.Ułożyć filety,przykryć następną warstwą plastrów pomidora i posypać cebulą.Oprószyć otrębami,polać troszkę olejem parafinowym i piec w piekarniku ok.45 minut.
KLUSECZKI Z ZIOŁAMI (FAZA P)
10 dkg.otrąb mieszanych
1/2 szkl.mleka
łyżka mąki kukurydzianej
jajo,sól
posiekany szczypiorek,natka pietruszki,bazylia
Otręby zalać mlekiem,dodać makę,jajo,sól i zioła,wymieszać.Z masy formować małe kluseczki,wkładac do wrzatku i gotować na wolnym ogniu.
PIERŚ Z KURCZAKA NA WARZYWACH (FAZA P+W)
pierś kurczaka
mała cebula
pęczek włoszczyzny
1/4 kostki rosołowej
2 szkl.wody
sól,pieprz
Włoszczyznę oczyścić,pokroić wraz z cebuląw małą kostkę.Pierś posolić,oprószyc pieprzem.Podsmażyć na teflonie pierś z każdej strony na rumiano.Na tej samej patelni podsmażyć warzywa,zalać wodą z rozpuszczoną kostką rosołową.Ułożyć na warzywach pierś i piec w piekarniku w 180 stopniach ok.40 minut.Podczas pieczenia polewac kilkakrotnie pierś sosem który się wytworzył podczas pieczenia.