RYBA ZAPIEKANA W SOSIE JOGURTOWYM (FAZA P+W)
porcja na 2 osoby:
* 2 płaty ryby surowej / ja miałam pangę/
* czosnek granulowany, pieprz cytrynowy lub zwykły , odrobinka soli - do smaku
na sos do zapiekania :
* 1 szklanka jogurtu naturalnego bez cukru i z najmniejszą zawartością tłuszczu
* 2 łyżki czubate szpinaku
* 2 łyżeczki czosnku granulowanego, odrobinka pieprzu
* łyżeczka natki zielonej
Polecam tę prostą, smaczną i łatwą do zrobienia potrawę, która urozmaici dietę Protal.Ma kwaskowy smak i jest dość sycąca. Wykonuje się ją bez kropli tłuszczu, w naczyniu żaroodpornym.
- rybę myjemy, osuszamy lekko i przekrawamy na pól, aby kawałki nie były zbyt duże
- posypujemy odrobinką soli, sporą ilością pieprzu cytrynowego i czosnku granulowanego
- układamy w naczyniu żaroodpornym i włączamy piekarnik na 180 st.C / ja z termoobiegiem /
- sos :D o jogurtu wrzucamy wymienione przyprawy oraz szpinak, mieszamy dokładnie, ew. możemy spróbować "liznąć", czy ilość przypraw - szczególnie czosnku - będzie nam odpowiadać
- wylewamy sos na ryby ułożone w naczyniu żaroodpornym ; ja nie przykrywałam
- piekłam 15 min. w 180 st.C i 15 min. w 200 st
Dodam tylko,że osoby nie lubiące szpinaku mogą go zastąpić dowolnymi ziołami.
źródło i zdjęcia na stronie : http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis42148.html