DESER JOGURTOWY (FAZA P)
porcja na 6 szt.małych porcji :
* 0,5 l jogurtu light owocowego / Dukan zezwala na max.2 sztuki dziennie /
* 4 łyżeczki żelatyny bez gotowania / 1łyżeczka na każde 100ml.jogurtu /
* słodzik - wg gustu, bo owocowe jogurciki są słodsze niż naturalne
lub:
* 0,4l jogurtu naturalnego bez cukru, z najmniejszą ilością tłuszczu
* 2 łyżeczki pokrojonych w kostkę, podduszonych owoców / ja dałam kwaśne jabłka /
* 4 łyżeczki żelatyny b/g
* słodzik - ilość zależy od tego, ile "słodkości " Wam trzeba /ja dodałam 6 pastylek/
* 3 krople aromatu pomarańczowego
będzie tez potrzebna foremka silikonowa, lub malutkie miseczki .
* żelatynę rozpuszczam w malusieńkiej ilości gorącej wody, dodaję wtedy ew. słodzik
*garnuszek z jogurtem połączonym z owocami i aromatem stawiam na ogniu - jogurt należy tylko trochę podgrzać, przy wyższej temperaturze zetnie się !
* wlewamy rozpuszczoną żelatynę wraz ze słodzikiem
* mieszamy...i już.Wlewamy do foremeczek silikonowych, lub miseczek - co kto tam ma i jak mu wygodnie.Wstawiamy do lodówki, aby deserek stężał.
Z dziś robionego deserku wyszło mi 6 szt. , więc jeśli w rodzinie odchudza się tylko jedna osoba, lepiej zrobić z połowy porcji.
Można też zrobić deser z ...coli 0%, kardamonu, żelatyny i 2 łyżek jogurtu. Ma całkiem inny, zbliżony do coli, ale bardziej kardamonowy smak . Zrobiłam go, gdyż Dukan zaleca kardamon w diecie Protal .
źródło i zdjęcia na stronie : http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis42200.html