Ranking
Popularna zawartość
Zawartość, która uzyskała najwyższe oceny od 05/26/10 w Odpowiedzi
-
Spis treści: Strona: 1 Rosołek Kotlety mielone Steki z wołowiny Pierś z kurczaka Jajka sadzone Roladki z szynki Placki z kurczaka Pstrąg w ziołach Wariacje na temat serka białego Szybka sałatka z tuńczyka Krem warzywny Panga w pieprzu cytrynowym Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu Pasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobiowych Zupa krem pieczarkowa Sałatka z surimi Dietetyczny bigosik Placuszki otrębowe z łososiem Ryba w sosie Sos Sos grecki do ryby Sos czosnkowy Wołowina gotowana w sosie musztardowym Cykoria zawijana w szynkę z indyka w sosie beszamelowym Sałatka francuska z tuńczykiem w sosie vinaigrette Faszerowana papryka Hamburgery Seler naciowy z tuńczykiem Pomidor z serem 0% Mielone z indyka Zupa gęsta kurczakowo-porowa Ratatouille Schabowy Galaretka z kurczaka Pulpety z wołowiny Flaczki Szpinak (-owa zupa) Omlet wiosenny Kurczak Protal Pierś z kurczaka lub indyka Mielone z piersi z kurczaka w fazie białka+ warzywa Gołąbki ala protal w fazie białka+warzywa Strona: 2 Sałatka z paluszków krabowych w fazie białka+warzywa Gulasz faza białko+warzywa Kule faszerowane Makaron Protomajonez Omlet ze szparagami faza białek+warzywa Kurczak w sosie curry Talarki z cukinii faza białko+warzywa A'la chińszczyzna faza białko+warzywa Kotlety rybne Deser zebra Kiełbasa biała Chleb tostowy Sałatka z kurczaka w fazie białko+warzywa Sernik Sernik na zimno Ptasie mleczko Racuchy z marchewki Makaron Najleniwsze leniwe Sos do spaghetti Kiełbasa serowa Zapiekanka rybna Kluseczki z ziołami Pierś z kurczaka na warzywkach Deser jogurtowy Ryba zapiekana w sosie jogurtowym Czerwony zawijaniec z piersi z kurczaka Flaki Strona: 3 Boeuf stroganoff Pizza Mielone z tuńczyka Wątróbka ze szpinakiem Naleśniki Omlet Najprostszy deser świata Francuskie tosty Pasztet dla wybitnie leniwych Wątróbki drobiowe Jajka faszerowane Mięso obrane z pieczonych udek Piersi indyka Parówki z pieczarkami Strona: 4 Mufinki Mus czekoladowy Biszkopt Zapiekanka z kalafiorem Chipsy pomidorowe Jajecznica z krabem Bezy Sernik koperkowy Chłodnik Jajka faszerowane Strona: 5 Jaja zapiekane w pomidorach Kotlety jajeczne Kotleciki ale szwedzkie Ozorki w pomidorowej galarecie Gulasz z żołądków drobiowych Leczo węgierskie Śledzie Śnieżne pianki w sosie waniliowym czyli ZUPA NIC Śledzie pod pierzynką Żółty ser Sałatka śledziowa warstwowa Jaja faszerowane pieczarkami Lody Jajka w galarecie SEREK A'LA TOPIONY Strona: 6 Jajecznica z białym serem Jajka faszerowane Kurczak na kiszonej kapuście Tarta bezowa Wątróbka z papryką Chlebek Dukana lekko modyfikowany Chlebek kukurydziany Pieczeń Faszerowane Piersi Kurczaka Filety Rybne Inaczej Roladki z Sałaty Cukinia nadziewana Indyk na różowo Chłodnik na szybko Szafranowe szaszłyki z kurczaka p+w Strona: 7 Zapiekanka p+w Zapiekanka kalafiorowa p+w Placuszki z cukinii i pora p+w Fasolka szparagowa z pieczarkami p+w Leczo p+w Sałatka z kurczakiem wędzonym p+w Zrazy zawijane p+w Herbatniki Mini pizza Lody Krem cytrynowy Lody Sernik "wiedeński" Biszkopt Biszkopt z warstwą serowo_marchewkową Biszkopt Sernik wiedeński Mleczko waniliowe Mleczko kawowe lub czekoladowe Krem cytrynowy Sernik jak prawdziwy Strona: 8 Twaróg w szynce Sorbet rabarbarowy Krem jogurtowo rabarbarowy Galaretka rabarbarowa Nutella light Tiramisu Jajka a'la sushi Deser jogurtowo-rabarbarowy Flaczki z boczniaków Cukinia faszerowana Zupa rybna z kulkami Duszone wątróbki drobiowe Ciasto nana Placuszki Ciasto czekoladowe Chałwa Deser waniliowy a'la budyń Strona: 9 Placuszki Śliweczki nieco zmodyfikowane Śledzie-kolorowa sałatka Gulasz z żołądków pikantny Pieczywo chrupkie lub ciasteczka kruche Sałatka z selerem naciowym i surimi Klopsiki w zalewie octowej Sernik z rabarbarem Flaczki sojowe Mus czekoladowy Papryki faszerowane Grillowana panga Kotlety sojowe w occie Kotlety sojowe w otrębach owsianych Placki z serka wiejskiego Kotlety sojowe wykwintne Strona: 10 Kotlety sojowe po grecku Chlebek na ostro Kruche ciasteczka czekoladowe Krewetki z warzywami Cukiniowe łódeczki z mięsem Placuszki warzywne z kurczaka Deser śmietankowy Kogel-mogel Placuszki z serkiem wiejskim Placki z cukinii Chłodnik ogórkowo-koperkowy z krewetkami Strona: 11 Pizza Mufinki jogurtowe Drożdżówka Bułeczki kukurydziane Koktajl proteinowy Ciasteczka Kurczak z kurkami Strona: 12 Pizza z patelni Piernik Pasztet z kurczaka i wątróbki drobiowej Cukinia faszerowana inaczej Wulkany kruche ciastka z nadzieniem Dżem pomarańczowy z marchewki Rolada z kurczaka Lody Pasztet Strona: 13 Nadziewane klopsiki Kurczak z warzywami Twarogowe kluseczki Chlebek tostowy Dukana Sos Vinaigrette Sos Remoulade Chlebek z surimi Tzatziki Ciasto z cukinią Pasta z makreli Sałatka z tuńczyka Wędlina z indyka Strona: 14 Duszona pierś z kurczaka z cukinią Rolada jajeczna Sałatka lub pasta z łososia Sernik Schabowy inaczej Rolada drobiowo-łososiowa Sałatka lub pasta z łososia Gołąbki inaczej Pasta z ryby Puszysty chleb Ciasto marchewkowe Devolay Protalowy Strona: 15 Sos pomidorowy z mięsem mielonym Deser ŚNIEŻNA OWCA Zapiekanka z kalafiora Sos/potrawka z tuńczyka Tiramisu Gołąbki Marynata do drobiu. Klopsiki z pieczarkami Nadziewana pierś Kurczak a'la spagetti Ciasteczka o smaku capuccino Pieczeń rzymska Strogonoff z wątróbki drobiowej Sałatka śledziowa Zapiekanka jajeczno-kurczakowa Flaczki z żołądków drobiowych Bułeczki z twarogu Strona: 16 Cevapcici-czyli paluszki z miesa mielonego Chrupiące pierniczki otrębowe Kotlety z jajek Pasta mięsna Sałatka z zielona sałatą i kalafiorem Parówkowe serca Kurczak ma puszce Sos do protalowych gołąbków pomidorowy Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami Strona: 17 Sos pieczarkowy Sandwich Drożdżówki z serem Sałatka warstwowa Naleśnik Blin z kiszona kapustą Sałatka warstwowa z mięsem Sałatka z rzodkiewek Sałatka pikantna Pieczarki nadziewane Sernik mega-dukanowy z kremem cytrynowym 'LEMON CURD' Biała pavlova Strona: 18 Potrawka z indyka Rolada łososiowo - szpinakowa Wołowina z grzybami bez tłuszczu Zapiekanka krewetkowa Zapiekanka z wędzonej ryby Paluszki krabowe w cieście Zupa - krem z dyni Wigilijne śledzie w kapuście Placki owsiane ze śledziem Śledzie w sosie musztardowym Wigilijny bigos Wigilijna ryba w occie Rolmopsy ze śledzia z ogórkiem kiszonym i papryką Śledzie z suszonymi grzybami Strona: 19 Rolmopsy z kiszona kapustą Łazanki z kapustą i grzybami Ryba w cieście sezamowym Pieczarki w cieście Ryba wigilijna wspaniała Grzyby jak ryby Sałatka z łososia lub tuńczyka Śledzie w sosie cynamonowym Śledzie mojej mamy Moje "butito" Sznycle indyka duszone w warzywach Sernik Kurczak w sezamie Deser budyniowo-jogurtowy Ptasie mleczko Rolada z piersi drobiu Strona: 20 Ryba zapiekana z papryką Kurczak z sosem azjatyckim Kluski na parze z nutellą Dukanowe cini minis Sałatka z jajek i makreli Galaretka Deser kawowo-mleczny Pasta z wędzonej makreli Sałatka z wołowiną Zupa krem ze świeżych ogórków Pomidory faszerowane tuńczykiem Zapiekanka rybna z cukinią Cukiniowy paprykarz papryki faszerowane Mufinki serowe Strona: 21 Pyszny napój kawowo-piernikowy Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami z otrąb Sałatka ognista z indykiem Muffinki twarogowe z ziołami Pyszne placki czyli kompromis tłustoczwartkowy Pierogi Rosół Arabski Pierś indyka z porem Przepis na serniczek Gochny Sernik czarno-biały Krewetki z patelni Strona: 22 Jajka jak na bekonie Pieczarki nadziewane mięsem mielonym. Bułka tarta Kurczak jak z KFC Sernik z galaretką mleczną Faworki Kotlety A'la gołąbki Pieczony udziec indyka Sałatka z kurczaka Placki z tuńczyka. Strona: 23 Kopytka Galaretka lifttowa Spaghetti z cukinią blanszowaną Pieczeń rzymska Zupa serowa Grillowana pierś z kurczaka lub indyka po indyjsku Kebaby drobiowe z grilla Naleśniki Zupa-krem kalafiorowa Dżem rabarbarowy Placki a'la ziemniaczane z kalafiora Mielone z kapustą w sosie pomidorowym Kurczak i brokuły w pomidorach. "Niby" naleśniki ze szpinakiem Omlet/Placek z tuńczykiem. Strona: 24 Proste lody z serka homogenizowanego. Protalowy "sznycel wiedeński". Protalowa sałatka grecka. Sałatka z makrelą wędzoną Sałatka telewizyjna Sernik Murzynek Chlebek Dukana Rolada z indyka z pieczarkami Kotleciki rybne Gołąbki Śliweczki Makaron Piersiątka z pieczarkami i ziółkiem. Bitki Strona: 25 Dip serowy Pieczony łosoś Mój sernik Tęczowy sernik na zimno Sałatka z tuńczyka i serka wiejskiego (faza p) Wątróbka w "śmietanie" (faza p) Galaretka z kurczaka (faza p) Jajka faszerowane pastą z makreli (Faza P) Budyń Pierogi (faza I) Uproszczony gyrosik Strona: 26 Drożdżówka z rabarbarem Szaszłyki drobiowe z sosem czosnkowym (faza p+w) Pizza (p+w) Ser żółty (faza p) Rolada z mięsa mielonego (faza p+w) Otręby a'la kaszka manna (faza p) Udko w sosie koperkowym (faza p) Otrębianka (faza p) Pasta z makreli wędzonej (faza p) Pulpeciki w sosie pomidorowym (P+W) Sos czosnkowy (P) Strona: 27 Indyk w pomidorach. (P) O taka sobie zapiekanka Chlebek (porcja na 2 dni) Kebabowa pierś z kurczaka Kremik kawowy Biszkopt otrębowy (z jakiejś strony lekko zmodyfikowany) Ryba po grecku Tort naleśnikowy PW Sernik Benka Sałatka grecka Hot-dog Zapiekanki (faza p+w) Chłodnik rabarbarowy (faza p+w) Placuszki z serka wiejskiego (faza p) Placuszki serowe z rabarbarem (faza p+w) Lasagne z grzybami (faza p+w) Strona: 28 Serniczki waniliowe (faza p) Mielonka drobiowa słoikowa (faza p)3 punkty
-
Składniki: 1/2 kg fasolki szparagowej 2 pomidory cebula czerwona szczypiorek ser feta sól pieprz czosnek Sos: łyżka ostrej musztardy łyżeczka miodu łyżka oliwy z oliwek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Fasolkę oczyścić,ugotować w osolonej wodzie,odcedzić przelać zimną wodą,pozostawić do wystygnięcia,przełożyć do salaterki,dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę,pomidory pokrojone w kostkę ,pokrojony szczypiorek,przeciśnięty przez praskę czosnek,sól,pieprz,fetę pokrojoną w kostkę.Składniki sosu dokładnie połączyć polać sałatkę delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia.2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
OMLET NA SŁODKO: 2 jaja (całe) 1 lub 2 łyżki mąki 1 lub 2 łyżki cukru (jak kto lubi) szczypta proszku do pieczenia (na oko) odrobinę soli Najlepiej smakuje z owocami, dżemem, bitą śmietaną i czekoladą, bądź lodami. Do tego kakao i śniadanko będzie dobrym początkiem dnia. :biggrin: SMACZNEGO! ;-)2 punkty
-
Przepis znalazłam na stronie o żelkach ale był błędny i go zmodyfikowałam. Dziś zrobiłam a robi się bardzo szybko. Składniki: 15 g żelatyny spożywczej w proszku 350 ml wody 30 g syropu owocowego(np. truskawkowego lub wiśniowego) 20 g cukru 10 g miodu (najlepiej płynnego)-ja dałam normalny,ze słoika 3 g kwasku cytrynowego Przygotowanie: 1. wymieszać dokładnie żelatynę z 250 ml wody i zostawić by mieszanka napęczniała. 2. podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. 3. rozpuścić osobno w pozostałych 100 ml wody kwasek cytrynowy i cukier 4. najpierw do żelatynowego roztworu wlać miód, później cukier z kwaskiem, a następnie bardzo dokładnie wymieszać 5. na sam koniec dodać syrop owocowy, ciągle mieszając. 6. wymieszane składniki, zdjąć z gazu i zostawić na parę minut. 7. przygotować dowolne foremki lub tacę,oprószyć mąką ziemniaczaną ale to nie jest konieczne i wylać żelkową masę. 8. Wstawić do lodówki do stężenia. Ja użyłam foremek na lód i zwykłej tacy.Te z foremek musiałam wydłubywać po prostu palcem by ich nie pociąć a te z tacy pocięłam nożem maczanym w mące ziemniaczanej na paseczki.Nie przejmujcie się jak masa gdzieś kapnie bo szybko zastyga i bardzo dobrze się odkleja.Dodam,że użyłam soku miętowego a żelki są mocno kwaśne,zieloniutkie i ciut miętowe.Moja córka jest zachwycona i już pyta,kiedy znowu zrobię . Oto fotki z "produkcji" :D2 punkty
-
Witam,chciałabym się podzielić z Wami fajnym przepisem na pyszne danie:Wąsy Stalina",przepis dostałam od znajomej Ukrainki.Myślę,że Wam też posmakuje.A oto przepis: 40 dag.mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 25 nitek makaronu spaghetti (przełamać na pół-nie gotować!) przecier pomidorowy Kostka mięsna Winiary Jarzynka Winiary sól,pieprz,mąka ziemniaczana Mięso mielone,jajko,bułkę tartą wymieszać,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem,podzielić na 10 części.Z każdej części formować wałeczki,w środek włożyć po pięć nitek makaronu,obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na gorącym oleju.Usmażone przełożyć do garnka,wlać wody (tyle,żeby mięso było przykryte),dodać przecieru pomidorowego,wrzucić Kostkę mięsną Winiary,gotować,aż makaron będzie miękki,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem.1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z zimną wodą i wlać do gotującej się potrawy,zagotować.Smacznego!2 punkty
-
"Monastyrską izbę" upiekłam. Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyszności [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]2 punkty
-
W szpitalu psychiatrycznym podczas spaceru jeden z chorych przyglądał się pracy ogrodnika. Nieśmiało zapytał, może mi pan powiedzieć co robi? Nawożę truskawki, odpowiedział ogrodnik. Chory patrzył dalej i znów pyta, mógłby mi pan dokładniej powiedzieć co robi? Posypuję truskawki nawozem. Chory nadal obserwuje ogrodnika i znów pyta, a gdyby mi pan bardziej dokładnie powiedział co robi ale tak bym zrozumiał. Posypuję truskawki gównem, odpowiedział zdenerwowany ogrodnik. Aha !! Ja zawsze posypuję cukrem, ale ja jestem chory psychicznie.2 punkty
-
- Dodałaś do tego chilli?? - Tak. Myślałam, że lubisz ostre jedzenie. - Lubię.... ale nie, sernik!!2 punkty
-
Przejrzałam przepisy na forum i takiego nie znalazłam. Gdyby się jednak okazało, że zdublowałam przepis - z góry przepraszam. Gniazdka powinny być okrągłe i z dziurką w środku, tak jak kupowane w sklepie. Ja jednak miałam mało czasu więc tylko nakładałam ciasto łyżką na patelnię... wyszły takie ciekawe pączusie (popękane w środku, jak tradycyjne gniazdka). No i powinny być polukrowane, u mnie jednak w wersji z cukrem pudrem na wierzchu ;) Polecam. Składniki: - 6 dag margaryny - szklanka wody - szklanka mąki - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - 4-5 jajek Wykonanie: - margarynę zagotować z wodą i szczyptą soli, wsypać mąkę energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zestawić z ognia i wystudzić - następnie wbijać po jednym jajku i ucierać mikserem, na końcu dodać odrobinę proszku do pieczenia - ciasto wyciskać szprycą na rozgrzany olej tworząc kółka z dziurką w środku. Smażyć z każdej strony około 4-5 minut - gotowe gniazdka polukrować (lub posypać cukrem pudrem)2 punkty
-
U mnie mówi się na tą zupę "mięsówka", a tak naprawdę to nie wiem jaką ona ma nazwę. Szybko się ją robi i jest naprawdę smaczna, często podaję ją swoim gościom. 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule puszka kukurydzy, fasoli, groszku lub soi koncentrat pomidorowy ja daję tak "na oko" około 2 łyżki 2 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe, majeranek, sól, pieprz Przesmażyć cebulę i mięso. Zagotować wywar z rosołku, zawsze wlewam więcej wody niż w przepisie na kostkę. Do wywaru dodać przesmażone mięso i gotować półgodziny. Dodać czosnek, koncentrat i trzy puszki warzyw (ja kupuję zawsze takie najtańsze, do zupy mogą być). Pogotować jeszcze kilka minut i gotowe!!!2 punkty
-
Sałatka z łososia SKŁADNIKI: 12 - 15 dag płatów wędzonego łososia, 2 jajka, kwaszony ogórek, pół szklanki ryżu, pół szklanki majonezu, łyżka posiekanego koperku, sól. SPOSÓB WYKONANIA: Jajka ugotować na twardo. Ryż zalać szklanką wrzącej wody i ugotować na sypko. Łososia pokrajać na małe kawałeczki, wymieszać z pokrajanym w kostkę kwaszonym ogórkiem, posiekanym jajkiem i ryżem. Przyprawić solą i posiekanym koperkiem, polać majonezem. Smacznego!!2 punkty
-
a ja myślę, że jeśli chodzi o nastolatków to najlepiej iść do dietetyka. Przechodzenie ostrej diety u osób, które wciąż się rozwijają i dorastają może być zgubne. Dietetyk za to powie, co jest aktualnie potrzebne takiemu organizmowi i zaleci dietę dopasowaną do konretnego przypadku.2 punkty
-
Witaj! Faktycznie czeka Cię sporo pracy i wyrzeczeń jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy. Aby ułożyć dietę musisz udać się do dietetyka ( z racji tego,że jesteś niepełnoletni wizyta z rodzicem lub opiekunem ). Dietetyk przeprowadzi wywiad,zapyta o choroby,zważy Cię , zmierzy i sporządzi dla Ciebie indywidualną dietę. Zaleci zapewne też ćwiczenia fizyczne. A tak od siebie mogę Ci podpowiedzieć,abyś udał się ( z rodzicem ) do lekarza pediatry,niech ten da skierowanie do endokrynologa, bo być może masz niedoczynność tarczycy lub inny problem endokrynologiczny. Ponieważ wyróżniamy otyłość prostą - skutek przyjmowania więcej kalorii z pożywieniem niż potrzebuje organizm i otyłość złożoną - skutek właśnie chorób. Na pewno musisz odstawić wszelkie słodycze,chipsy,słodkie napoje gazowane i nie gazowane (pij nie gazowaną wodę mineralną), ograniczyć spozywanie białego pieczywa na rzecz ciemniego,najlepiej razowego i pełnoziarnistego oraz dużo się ruszać: skakanie na skakance, jazda na rowerze,pływanie i jeśli jesteś w stanie, to bieganie bądz szybkie marsze. Dobrym pomysłem jest też korzystanie z siłowni. Wierzę,że Ci się uda,bo zrobiłeś pierwszy krok,szukając pomocy choćby na tym forum. Trzymam kciuki i życzę Ci wytrwałości :razz:2 punkty
-
2 punkty
-
Zdybko, zdjęcie wygląda wspaniale, kurczak świetnie się prezentujei do tego tak ślicznie udekorowany! Gratuluję, na pewno był smaczny. Bardzo, bardzo Ci dziękuję za tak miły komentarz. Nie spodziewałam się słów takiej pochwały.. przyznam, że jest mi ogromnie miło i postaram się nie zawieść Twoich oczekiwań, jeśli chodzi o nowe przepisy. Ostatnio jednak mam sporo pracy i dodatkowych zajęć, dlatego nie zawsze dysponuę czasem, by dodać nowe przepisy. Zdybko cieszę się, że korzystasz z przepisów przeze mnie zamieszczonych i polecam się na przyszłość ;) Życzę Ci wielu kulinarnych inspiracji i powodzenia w gotowaniu i pieczeniu!! Pozdrawiam serdecznie :-)2 punkty
-
2 punkty
-
moża mrozić surowe i ugotowane, mrożę pierogi w dwóch etapach: 1. rozkładam pierogi, każdy osobno, na papierze do pieczenia i do zamrażalnika 2. zmrożone pierogi przekładam do pojemnika / worka foliowego i gotowe ps. przy przygotowywaniu mrożonych surowych pierogów należy zwiększyć czas gotowania2 punkty
-
Cały garnek, bo to jest podstawa do barszczu, w dodatku trochę i tak się wygotuje, co uzupełnisz objętościowo burakami.1 punkt
-
Podaje przepis na swiateczny placek.Latwy ,przepyszny,bez maki(dla alergikow).Typowo norweski i przeze mnie wyprobowany na wszystkie imprezy. Piec 30-40 min.----temp 160*C w tortownicy o szer--24 cm. 150 g cukru pudru 150 g orzechow lask. albo migdalow mielonych 4 bialka Wymieszaj cukier z migdalami lub orzechami ,dodaj do ubitej na sztywno piany i zamieszaj wszystko bardzo ostroznie.Wyloz dno tortownicy papierem do pieczenia i wylej mase-wyrownaj.Piecz j.w. Teraz krem: 4 zoltka 1 dl smiet. 30-36% 125 g cukru 1 lyzeczka cukru wan. 150 g masla bez oleju Wymieszaj zoltka,smietane i cukry.Podgrzewaj w garnku az do zgestnienia(ok.10 min),ciagle mieszajac.Nie dopusc do zagotowania.Odstaw,lekko ostudz.Do letniej masy wmieszaj maslo az do polaczenia skladnikow.Nie miksuj.Jak masa bedzie za rzadka to -to na godzinke do lodowki. Wylorz mase na spod i udekoruj swiatecznie.Oryginalnie jest posypane uprazonymi platkami migdalowymi. SMACZNEGO!!!!!1 punkt
-
1 punkt
-
Ciasto wygląda bardzo apetycznie i atrakcyjnie . Zapisuję do ulubionych -wypróbuję przy najbliższej okazji.1 punkt
-
We Francji popularne są naleśniki "crepes", w Szkocji- " bannock ", a w Ameryce - " flapjacks ". Nic więc dziwnego, że Rosjanie też mają własną wersję naleśników. To znane od dawien dawna BLINY. Podczas pogańskich obrzędów Słowianie składali z blinów ofiary i uznawali je za symbol słońca, które jest złociste, gorące i okrągłe. Podawano je też kobietom, które niedawno urodziły dzieci. Serwowano je na ślubach i pogrzebach, towarzyszyły więc ludziom od narodzin aż po śmierć. W dzisiejszej kuchni rosyjskiej placki te przyrządza się zazwyczaj z mąki pszennej, ale nie tylko. Do mąki dodaje się mleko lub wodę bądż jedno i drugie. Można też wykorzystać śmietanę, maślankę, kefir, zsiadłe mleko i tym podobne produkty. Smażenie blinów to nie lada sztuka, ponieważ każdy z nich powinien być jak najcieńszy. Dużych umiejętności wymaga również przygotowanie blinów z nadzieniem. Świetnie nadaje się do tego domowej roboty dżem z malin, truskawek, jeżyn, czarnych i czerwonych porzeczek albo z żurawin. Inne dodatki to anchois, śledzie, łososie, sardynki i szprotki, a także grzyby, mięso mielone, bądź twarożek - podawane osobno albo kilka naraz. Klasycznym rosyjskim nadzieniem jest jednak czarny lub czerwony kawior. I pamiętaj, że bliny smakują podawane na gorąco, od razu po usmażeniu! PRZEPIS NA BLINY Z MĄKI GRYCZANEJ Składniki: pół szklanki mąki gryczanej pół szklanki mąki pszennej 2 łyżki drożdży 3 łyżki stopionego masła 2 jajka 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru szczypta soli Przygotowanie: Do mąki gryczanej wlej szklankę mleka. Taką samą ilość mleka podgrzej i również wlej, dokładnie wszystko mieszając. Kiedy ciasto się ochłodzi, dodaj do niego drożdże i odstaw, aż podwoi swoją objętość. Powstałą masę ubijaj drewnianą łyżką, wsypując sól i cukier. Oddziel białka od żółtek. Ciasto połącz z żółtkami, ciepłym stopionym masłem oraz mąką pszenną i dobrze wszystko wymieszaj. Następnie dodaj ubite białko, a w razie konieczności resztę mleka. Jeszcze raz odstaw ciasto, by rosło. Rozgrzaną patelnię posmaruj niewielką ilością oliwy albo masła. Wylej na nią tylko tyle ciasta, żeby ledwie zakryło dno, pamiętając, że bliny powinny być jak najcieńsze. Smaż je na małym ogniu, aż przyrumieną się od spodu. Po przewróceniu smaż jeszcze 15 sekund. Przełóż placek na talerz i utrzymuj w cieple, dopuki nie przygotujesz reszty. Bliny podawaj ułożone w stos.1 punkt
-
produkty pełnoziarniste! uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony, otręby, mąki... wzbogacają wiele moich przepisów ;) przyprawy korzenne - dodaję je praktycznie do wszystkiego chilli - pikantne potrawy mi służą oregano i bazylia - zestaw przypraw podstawowych :P bez reszty sobie poradzę :D1 punkt
-
Super wiadomość Asieńko! :grin: :D :D Serdecznie Wam gratuluję! Życzę spokojnych 9 miesięcy i szczęśliwego rozwiązania :wub:1 punkt
-
Bardzo smaczny przepis, nigdy bym na to nie wpadła. Kiedyś muszę wypróbować. Mój smaczny sposób na ryż to dodanie do niego curry. Robi się żółty i mi zdecydowanie bardziej smakuje. Czasami też dodaję odrobinę gęstej kwaśnej śmietany. Nadaje delikatny kremowy smak - ryż nie jest taki suchy.1 punkt
-
Pyszna wilgotna babka.Nie wiem gdzie się tu dodaje przepisy,dlatego wpisałam na forum. :happy:1 punkt
-
1 punkt
-
rosół musi się długo gotowac, min. 3 godziny na wolnym ogniu a co do przypraw to może kostki rosołowej bym nie dodał ale odrobinę vegety to mi się zdarza dorzucic1 punkt
-
Gorąco polecam :mrgreen: rewelka :oops: SKŁADNIKI * dwie podwójne piersi z kurczaka * wegeta * olej * jajko * bułka tarta Każda pierś podzielic na trzy części, rozbić tłuczkiem, posypać wegetą. Panierować w jajku i bułce, piec na oleju jak tradycyjne kotlety. ZALEWA * dwie szklanki wody * 3 ziarenka ziela angielskiego * 2 listki laurowe * 1/3 szklanki octu * 4 łyczeczki cukru * troche soli Składniki zalewy zagotować. PRZECIER * 3 cebule * 1 marchew * mały przecier pomidorowy "Pudliszki" Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać marchew startą na drobnej tarce jarzynowej. Chwile przesmarzyć i dodać przecier. PODSUMOWANIE Gorącą zalewę połączyć z przecierem. NIE gotować. Kotlety ułożyć w naczyniu, zalać zalewą. Ułożyć następną warstwę kotletów, zalać zalewą. Gdy ostygnie wstawić do lodówki na całą noc. SMACZNEGO :shock:1 punkt
-
Przepis otrzymałam od koleżanki z pracy :) 3 paczki krakersów > ja kupuję w biedronce > są tanie i mniej słone 1l mleka 1 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 żółtka Margaryna Kasia > lub kostka masła . Zapach wanilinowy > lub inny . 2.5 szklanki mleka gotujemy z cukrem . Resztę mleka mieszamy z mąką i 2 żółtkami > dolewamy do gotującego mleka. Studzimy budyń ( ja garnek przykrywam folią żeby się kożuch nie zrobił ). Miksuję masło dodając stopniowo budyń i aromat . Krakersy przekładam kremem > ostatnią warstwą są krakersy. Polewa : 1/2 paczki margaryny 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao Wszystko zagotować. Po wystudzeniu dodać całej jajko ( wtedy polewa będzie elastyczna ). Posmarować krakersy i posypać wiórkami kokosowymi . Palce lizać . Jutro będzie robione ponownie, więc nadrobię brak zdjęcia :)1 punkt
-
Skladniki : 0,6 kg mąki - 0,5 kost. margaryny - 3/4 szkl. cukru pudru - 4 żółtka - szczypta soli - 2 łyżki śmietany gęstej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - ok 12 szt. dużych śliwek - 2 budynie wiśniowe - 1 l mleka Wykonanie : wszystkie składniki dobrze zagnieść , podzielic na trzy części ale nie róne - najpier dzielimy calość na pół potem druga połówke też lecz jedna część ma być większa, włóżyć do lodówki na jakieś 3 godz. aby dobrze się schłodziło, potem na blaszke o wym. 25/31 wyłożyć papierem i zetrzeć tą największa część, podpiec ją ok. 10 min w temperaturze ok 160 - 170 C, następnie na to wyłożyć połówki śliwek częścią od pestki do góry zalać gorącym ugotowanym budyniem , na to zetrzeć kolejną część ciasta tą wiekszą i wstawić do ponownego pieczenia,piec ok 20 min, następnie ubić piane na sztywno dodać 2 łyżki cukru i jeszcze ubijać aż cukier się rozpusci ,wyłożyć piane na ciasto i zetrzeć ostatnią najmniejsza część ciasta i zapiec do zrumienienia piany ok 15 min. ŻYCZE SMACZNEGO !!!1 punkt
-
ja bardzo czesto korzystam z przepisow internetowych i przepisow z gazet:wink: lubie eksperymentowac i probowac nowosci. Czesto korzystam z niemieckich stronek i gazetek,bo tu polskich nie posiadam:wink: niektore przepisy weszly do mnie na stale w menu a inne byly wyprobowane tylko raz....1 punkt
-
A ja sama robię mieszanki z ziół. Swego czasu pospisywałam składy mieszanek przeznaczonych do różnych potraw i teraz korzystam sobie z tych przepisów. Wolę ten sposób, bo nie ufam gotowcom, a poza tym mieszanki własnej produkcji nie zawierają glutaminianu sodu, który jest podobno szkodliwy.1 punkt
-
biszkopt: 9jajek 1,5 szkl cukru kryształu 1 szkl. mąki krupczatki 1/2 szkl kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 9 białek ubić na sztywna piane, można dodać szczyptę soli. ubijając dodawać cukier. następnie dodać żółtka. wmieszać delikatnie mąkę krupczatkę złączoną wcześniej z kakaem i proszkiem do pieczenia.piec ok 1godz 20minut w dużej tortownicy. wkładka kokosowa: 5 białek 1 szkl cukru pudru 15dag kokosu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 białek ubić na sztywną pianę, dodać cukier. wmieszać delikatnie kokos, mąkę i proszek do pieczenia. piec ok 30 monut. masa: 2,5 szkl mleka 1 szkl cukru 5 żółtek 1 cukier waniliowy 2 kostki masła 3 łyżki mąki krupczatki (z czubkiem) czekolada gorzka czekolada mleczna pokrojona w kostkę 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. żółtka ubić mikserem z mąką. dodać 0,5szkl mleka i ubijać. ubitą masę wlać do wrzącego mleka i zagotować, ciągle mieszając, wystudzić. 2 kostki masła utrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu. ucierać. na koniec rozpuścić w 2 łyżkach mleka gorzką czekoladę i dodać do masy dalej ucierając. można dodać do masy spirytus. poncz: w 1/2 litra wody zaparzyć mocną herbatę, dodać 5 łyżek spirytusu, ok z 1/2 cytryny i 4 łyżki cukru. ciasto przekroić na 3 krążki, nasączyć je ponczem. krem podzielić na 3 części. przełożyć masą. do masy wsypać czekoladę mleczną pokrojoną w kostkę. polać polewą lub przybrać według uznania. ułożenie tortu: biszkopt-masa-wkładka kokosowa-masa-biszkopt-masa- biszkopt jeśli chcemy zrobić "myszkę" musimy dodatkowo ubiec w zwykłej brytfance biszkopt ciemny z 8 jajek i wkładkę kokosową. przekładamy tak samo jak tort. uszy "myszki" łatwo jest odbić przy pomocy małej miseczki i delikatnie wykroić. kokardę odbijamy za pomocą przyłożenia tortownicy, tak aby kokarda była dopasowana do myszki.reszta dekoracji według uznania.. przy pomocy kolorowych cukiereczków :wink: mam nadzieje że tort sie uda i bedzie wszystkim smakować :oops:1 punkt
-
Moja propozycja (bardzo prosta i odkryta dzisiaj w czasie obiadu) -Pierś z kurczaka lub indyka -połowa lub całą cebula (zależnie od porcji mięsa, ja np. na 4 kawałki piersi indyka dałam połowę cebulki) -jeden ząbek czosnku (posiekany) -Odrobina jogurtu 0% (zależnie od ilości cebulki, ja np. wziełam około 2 łyżek) Przygotować mięso na patelni grillowej (dobrze jest dodać odrobinę przypraw), zdjąć z patelni, po czym położyć na niej cebulę pokrojoną w plastry. Gdy cebulka lekko się podpiecze dodać posiekany czosnek (malutka kosteczka) i pomieszać z cebulą (nie za długo na ogniu, bo takie małe kawałeczki czosnku szybko się przypieką. Na talerz kładziemy mięsko, na to cebulkę z czosnkiem i wtedy polewamy odrobiną jogurtu. Ważne jest by nie dodać za dużo tego jogurtu, bo cebulka wypuści trochę soku, a zabijemy go zbyt dużą ilością jogurtu. Całoś jest bardzo smaczna :mrgreen:1 punkt
-
1 punkt
-
Jenny, to żaden wstyd, że masz takie problemy i nie daj sobie nikomu czegoś takiego wmówić. Bardziej wstydziłabym się na miejscu Twojego chłopaka - bo przeszkadzało mu to, że chodziłaś na terapię, do psychologa i - niestety, nie zakończyłaś terapii, lecz ją przerwałaś. Również niedobrze zrobiłaś, że przerwałaś przyjmowanie enzymów, przez to możesz mieć dodatkowe problemy z trawieniem i przybieraniem na wadze. Według mnie masz od dawna poważne zaburzenia łaknienia i nie bardzo tu pomogą zwyczajne, dostępne bez recepty, środki na pobudzenie apetytu, bo jest to problem prawdobodobnie psychologiczny, dodatkowo pogarszający sytuację jest problem z trawieniem tłuszczów. Podejrzewam, że od wczesnego wieku dziecięcego byłas szczupła i możliwe, że z tego powodu byłas zmuszana do jedzenia, które rosło Ci w buzi i możliwe, że czasem to prowokowało do wymiotów - mylę się? - Jeśli się mylę, to prawdopodobnie jest jakaś podobna przyczyna Twojej wyraźnej niechęci do jedzenia. Moim zdaniem powinnaś koniecznie iść do psychologa (teraz rutynowo - dla każdego, jest rozmowa z psychiatrą, który jest obecny na pierwszej wizycie u psychologa). Mam nadzieję, że Twój chłopak (mąż) nie zbagatelizuje sprawy i zrozumie, że to dla Twojego dobra i nie będzie Cię od tego odwodził. Powinnaś również udać się do specjalisty (chyba endokrynologa) i zrobić ponownie badania w kierunku enzymów trzustkowych - i jeśli będzie trzeba, zacząć je ponownie przyjmować. Zadbaj o siebie, bo nie można bagatelizować takich objawów - sama nie poradzisz sobie z tym, bo nie wiesz jak - i jak sama pisałaś, nikt tego nie rozumie, więc konieczna jest pomoc i wsparcie specjalistów. Pozdrawiam Cię cieplutko i jeszcze raz proszę - zadbaj o siebie :)1 punkt
-
Nie chcę się wymądrzać, ale określenie "nie mogę sobie pozwolić na anoreksję" brzmi tak, jakbyś mówiła - "nie mogę pozwolić sobie na pieska" - a niestety jest tak, że o piesku może często decydować zdrowy rozsądek, a w przypadku anoreksji - zdrowy rozsądek gdzieś umyka i nie da się racjonalnie myśleć... Bezpłatnego psychologa możesz mieć nie tylko na swojej uczelni i rodzice nie muszą wiedzieć, że idziesz do psychologa... Bezpłatni psycholodzy przyjmują w szkolnictwie i w ramach NFZ - nie wiem z jakiego jesteś miasta, więc nie mogę polecić Ci żadnego miejsca... Według mnie boisz się iść do psychologa i szukasz powodów, aby tam nie dotrzeć, ale lepiej byłoby, żebyś z tym nie zwlekała.1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
Wszysto mozliwe ,ze ten przepis to Pani Walewska ja poprostu dostalam przepis pod ta nazwa. [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E]1 punkt
-
Ja jestem 2 miesiace po kopenhaskiej i chociaz mnie straszono ze po niej szybko wroci mi waga zpowrotem to wbrew temu przekonaniu nic nie przybralam . Prawda jest jednak ze razem z mezem zmienilismy sposob odzywiania, tzn. 0 kartofli, najwyzej raz na jakis czas i najlepiej pieczony i w lakiejs salatce warzywnej z sosem na bazie oliwy lub z majonezem light, pieczywo z pelnej maki ( biale bardzo rzadko), chude mieso, duzo chudego nabialu, duzo owocow i warzyw oraz bardzo ale to bardzo malo slodyczy. No i jeszcze jedna bardzo wazna rzecz- mianowicie obowiazkowe sniadanie, zadne tam wychodzenie z domu z pustym zoladkiem. Najczesciej platki owsiane na chudym mleku z jakimis owocami- zero cukru.Ponadto duzo wody a mniej soli w jedzeniu. Ja chcialam zrzucic po ciazy, bo corcia ma juz roczek ( pojutrze ma urodzinki!) a ja nadal wygladalam jak swinka pigi. Maz natomiast przerazil sie wynikami swoich badan morfologicznych. Po trzech miesiacach nowego odzywianiamaz zrzucil 8-9 kg, ponadto pan doktor stwierdzil ze jeszcze nie mial tak dobrego pacjenta, ktory zrzucilby 100 jednostek cholesterolu w tak krotkim czasie, cisnienie wrocilo do normy i wszystko jest cacy. Mnie kopenhaska pomogla ruszyc te nadwage a teraz poprostu uwazam co i ile jem, duzo ruchu ( spacerki z coreczka) i teraz tez troszke gubie, ale w takim juz zdrowym tempie ( ok. 1- 1,5 kg na miesiac) , no bo badzmy szczerzy kopenhaska to glodowka, najgorszy jest ten srodkowy dzien kiedy nie ma kolacji! Chcecie poczytac jak sie przechodzi kopenhaska, kliknijcie na moj dzienniczek na smacznym pt. Moja kopenhaska. Wszystkim dietujacym zycze powodzenia i samozaparcia!1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt