3,5 szkl. mąki
kostka margaryny
2 żółtka
1,5 szkl. cukru
1/2 szkl gęstej śmietany (może być wiecej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 cukiery waniliowe
cynamon
1,5-3 kg jabłek
Śmietanę, żółtka, cukier zmiksować. Z mąki, margaryny, proszku do pieczenia i masy śmietanowej (trochę zostawić do polania ciasta) zagnieść ciasto, odstawić do lodówki na pól godziny. Jabłka obrać i albo udusić albo zetrzeć na tarce dodać cynamon i cukier waniliowy. Ciasto rozwałkować na dużą blachę. Blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułkę tartą, wyłożyć ciasto zrobić brzegi, nakłuć widelcem, posypać bułką tartą, wyłożyć jabłkami, polac resztą masy śmietanowej. Piec przez ok. 40min w temperaturze 150 stopni, a następnie 20min w temp. 180-200 stopni.
Życzę smacznego