[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]
Produkty:
-homar 1-2 sztuki (w sumie 1,2kg)
-wino białe wytrawne
-2 marchewki
-1 seler
-2 pęczki koperku
-----
-1/2 kostki masła
-4 ząbki czosnku
-----
chleb pszenny (kawiorka)
Przygotowanie:
Warzywa umyć, obrać, pokroić w słupki, wrzucić do dużego garnka, zalać wodą, wlać 1/2 butelki białego wytrawnego wina. dorzucić koperek. Wywaru musi być tyle by zakryć całkowicie homary.
NIE SOLIĆ!
kiedy woda zacznie się gotować wrzucić wcześniej umytego (niestety żywego) homara lub dwa. Gotować maksymalnie 7 min.
W międzyczasie rozpuścić masło na patelni, zeszklić je i dodać drobno posiekany lub wyciśnięty czosnek.
Homara wyciągnąć z garnka, położyć grzbietem do dołu i przy użyciu dużego noża energicznym ruchem przeciąć go wzdłuż. Szczypce naciąć w połowie długości silnym uderzeniem.
Podawać z cytryną na talerzu przybranym gałązkami koperku z kawiorkiem i białym winem, masło podać na płytkiej miseczce.
Czas przygotowania:
25 minut
Jeśli chcesz zrobic na kimś wielkie wrażenie GORĄCO POLECAM !!!
Moje 2 Homary kupiłem w Makro koszt to około 70zł