CIASTO MARCHEWKOWO-ORZECHOWE ANETY&XANI
składniki
2 szklanki drobno utartej marchewki
2 szklanki pszennej mąki
1 szklanka cukru (można wrzucić jeszcze paczuszkę cukra waniljowego jak to Xania zrobiła [E] )
kostka masła - 200 g
4 jajka
czubata łyżeczka cynamonu
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
czubata łyżeczka sody
ćwierć łyżeczki imbiru w proszku
szczypta soli
paczka orzechów włoskich (dałyśmy 150g)
masło i tarta bułka do formy
cukier puder do posypania
sposób przygotowania
1. Rozpuść masło i ostudź.
2. Posiekaj orzechy. Możesz to zrobić na kilka sposobów:
a) włóż do siatki i walnij nożem, szklanką, o podłogę/stół/ścianę [E]
b) użyj blendera, tylko uwaga! nie dopuśćmy do sproszkowania orzechów. pamiętaj: sproszkowany orzech to ZŁY orzech.
c) pokrój każdego ręcznie ( [E] )
3. mąka + proszek + sól + soda = mieszać
4. utrzeć jaja z cukrem na puszystą masę, cukier ma nie zgrzytać w zębach, także trzeba często próbować owej masy (mniam [E] )
5. Do masy jajecznej dodaj mąkę, marchewkę oraz przestudzone masło, orzechy, cynamon i imbir
6. zmiksuj [E]
7. Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy.
8. Piecz około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
9. sypnij cukrem pudrem
10. zjedz, poczęstuj rodzinę/chłopaka/dziewczynę/sąsiada/psa/przechodnia
11. podziel się tym przepisem z innymi [E]
[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]
przepudrowało mi się :razz:
mam nadzieję, że tego przepisu nie było. ciasto smaczne, znikło w mig, zrobiłam je z przyjaciółką przed imprezą :)