Elen co to jest abstrakt? wybacz ale chyba do tylu z czyms tu jestem ;)
W stojaku na wina sa wina ktorych nie pijemy,bardzo stare roczniki,moze juz nawet nie nadajace sie do picia wiec leza tam sobie poprostu :)
mysle ze znaczacej roznicy nie bedzie,ciasto z dodatkiem drozdzy dobrze wyrasta zarowno w lodowce jak i w cieplym miejscu, my uwielbiamy to ciacho :) poza tym ze jest smaczne jest tez bardzo tanie :)
widzisz Jolu nie wiedzialam,zaczelam czytac w necie i znalazlam ze powinny byc wczesniej obrane i podsuszone bez lupin, przestraszylam sie tego i zrezygnoalam, szkoda,w rezultacie upieklam jasny biszkopt i mase orzechowa, tez dobrze :mrgreen:
podnosze bo robie dzis w prezencie urodzinowym :mrgreen:
niestety musze zrezygnowac poniewaz zmielilam orzechy i sa bardzo mokre,podejrzewam ze powinny byc kupowane juz zmielone , lekkie i suche przede wszystkim bo z takich tak jak juz komus zrobi sie zakalec, nie bede ryzykowac, zrobie normalny biszkopt i mase orzechowa ale na pewno do tego przepisu jeszcze wroce
uwielbiamy te orzeszki,u mnie zawsze sa z takim kremem jak na blok czyli z mlekiem w proszku :mrgreen: pychota
mama ma taka stara zeliwna patelnie a ja niestety nie mam jak ich uoiec ze wzgledu na plytke ceramiczna wlasnie ;(
zerknelam teraz na Twoja fotke i cos mi sie wydaje ze dalas tylko jedna galaretke , w przepisie sa dwie, ja dalam dwie i klade ja lyzka jak juz jest tezejaca taka ktora mozna wlasnie lyzka wykladac ,nigdy mi brzoskwinie nie wystaja