Skocz do zawartości

zebcia

Smakowicze
  • Postów

    68
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia zebcia

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca
  • Starter dyskusji

Najnowsze odznaki

1

Reputacja

  1. Dziękuje już dokupiłam i zaraz się biorę za te bułeczki :smile:
  2. Jutro je zrobię. Mam tylko pytanie w przepisie jest "1 i 1/2" (półtora?) opakowania drożdży instant? Bo mam w domu tylko 1 saszetkę oetkera wystarczy czy zrobić z mniejszej proporcji?
  3. zebcia

    Sernik Z Wiśniami 2

    Tak zachwalacie, że i ja spróbuje z weekend zrobić en serniczek:)
  4. Pyszny kulebiak z warzywami polecam Składniki: Ciasto: 1 drożdże instant Dr. Oetker 500 g mąki 4 łyżki śmietany 160 g margaryny 2 jajka 1 łyżeczka soli, szczypta cukru Nadzienie: 300 g kalafiora 300 g brokułów 100 g pieczarek 400 g marchwi 200 g selera 2 jajka sól, pieprz, ostra papryka 3 łyżki oleju Sos: 125 ml jogurtu naturalnego 125 ml śmietany szczypiorek, natka pietruszki, koperek sól, cukier Sposób przygotowania: Drożdże wymieszać z mąką. Dodać śmietanę, margarynę, 2 jajka, sól, szczyptę cukru. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Warzywa umyć i oczyścić. Kalafior i brokuły podzielić na różyczki, pieczarki pokroić w plasterki, marchew w słupki, seler zetrzeć na grube wiórki. Warzywa zalać niewielką ilością osolonej wody, krótko gotować, osączyć na sicie. Pieczarki podsmażyć na oleju, dodać warzywa. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Dusić przez ok. 3 minuty, zestawić z ognia, wbić jajka. Farsz wystudzić. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x36 cm. Nadzienie rozłożyć na środku ciasta, owinąć je ciastem i skleić jego przeciwległe brzegi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejonym "szwem" do dołu. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 55 minut. Piekarnik gazowy: temp. 180° C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180° C (powinien być podgrzany) Podawać z sosem jogurtowym. Jogurt, śmietanę, drobno posiekaną zieleninę wymieszać. Doprawić solą i cukrem.
  5. Ja jeszcze nigdy nie piekłam pierniczków, w weekend był mój debiut:) A właściwie próba generalna czy wyjdą, bo chcę na święta zrobić. Trochę ze mnie leniuch, ale pewnie gdybym nie spotkała w sklepie pierniczków z Dr. Oetkera nigdy nie zdobyłabym się na to żeby upiec pierniczki. Mieliśmy z synkiem niezłą zabawę z wycinaniem i dekorowaniem, kuchnia wyglądała jak małe pobojowisko ale się opłacało, bo pierniczki wyszły pyszne i na święta na pewno je zrobimy. Tak wygląda opakowanie ( w środku jest nawet foremka) a to nasze dzieło:)
  6. Fajny przepis, trochę podobny do jabłecznika tego z pudełka oetkera. Tylko tam na jabłka wylewa się taką pyszną masę budyniową, a w środki jabłek wkłada się rodzynki i dżem i wychodzi cudne ciasto. Uwielbiam ten jabłecznik i często go robię. czasami nawet nie zdąży dobrze ostygnąć jak się moje łakomczuchy nim zajmą :) Ina Twój przepis z przyjemnością też wypróbuję przy najbliższej okazji.
  7. U mnie w weekend był kopiec kreta, który wszyscy uwielbiamy, a na ta sobotę planuję zrobić cappuccino, bo naoglądałam się pysznych zdjęć tego smakołyku :)
  8. Ja zamiast majonezu dodaję do sałatek jogurt naturalny najlepszy dr oetkera bo nie zawiera skrobi i żelatyny. Niektóre sałaki przygotowuję z oliwą i ziołami i daję łyżkę śmietany.
  9. zebcia

    Biszkopt

    Przy najbliższej okazji wypróbuje i ten przepis i to ciasto biszkoptowe z torebki i porównam, które lepsze:))) Oetker robi dobre produkty, więc ten biszkopt też musi być dobry...
  10. A ja uwielbiam vitalisy najbardziej bakaliowe. Z ciepłym mlekiem, zimnym albo z jogurtem naturalnym, nawet na sucho mi smakuje. Pyszne dla mnie to najlepsze na świecie musli, dlatego innych nie kupuję :sad:
  11. zebcia

    Powidła śliwkowe

    A ja w ym roku robiłam powidła śliwkowe z cukrem żelującym (tym 3:1 Dr. Oetker) i winem półwytrawnym - coś pysznego wyszło. Piękny kolor wyszedł i wspaniały smak. Jakby koś chciał spróbować to ja robię tak: 1,5 kg śliwek węgierek beez pestek 2 cukry żelujące 3:1 150ml czerwonego wina półwytrawnego Śliwki umyć, osączyć, wydrylować. Wsypać cukry żelujące, dokładnie mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 10-15 minut. Garnek zdjąć z ognia, wlać wino, przestudzić. Owoce zmiksować na gładką masę przystawką do rozdrabniania. Powidła zagotować ponownie, gorące nakładać do wyparzonych słoików (do pełna). Słoiki szczelnie zamknąć i ułożyć do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.
  12. Ja wczoraj piekłam murzynka, a w weekend były akie babeczki chmureczki z przepisu stąd http://www.panitereska.pl/index.php/2009/0...zki-chmureczki/ Pyszne, polecam ten przepis, dosyć łatwy do zrobienia a jaki efekt :)
  13. zebcia

    Biszkopt

    Przyznam się szczerze, że tylko 2 razy próbowałam zrobić biszkopt - zawsze z niepowodzeniem. Nie wiem co robię źle:( Zazwyczaj kończy się na tym, że kupuję gotowe upieczone już podkłady tortowe. Christina na pewno wypróbuję Twój przepis, bo tak pięknie to wytłumaczyłaś, że aż żal nie spróbować. Parasolka czym przekrawasz biszkopt, że jest taki równo pocięty? I co to za ciasto biszkoptowe, gdzie je można kupić?
  14. Serniczek wyszedł pierwsza klasa - coś pysznego. Dziękuję za przepis na pewno jeszcze nie raz go zrobię. P.S. robiłam z tego twarogu aksamitnego oetkera i wyszło super, więc nadaje się ten twaróg do tego przepisu pozdrawiam:)
  15. Ja również życzę dużo zdrówka i wiary, będzie dobrze :-D Tereso ja niestety nie widziałam u mnie w sklepie takiego twarogu, więc zrobię z tego aksamitnego, który mam i zdam relację jak mi wyszedł. Jest dość ścisły i ładnie zmielony więc nie powinno być problemu. Dziękuję za szybką odpowiedź :)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.