Pyszny kulebiak z warzywami polecam
Składniki:
Ciasto:
1 drożdże instant Dr. Oetker
500 g mąki
4 łyżki śmietany
160 g margaryny
2 jajka
1 łyżeczka soli, szczypta cukru
Nadzienie:
300 g kalafiora
300 g brokułów
100 g pieczarek
400 g marchwi
200 g selera
2 jajka
sól, pieprz, ostra papryka
3 łyżki oleju
Sos:
125 ml jogurtu naturalnego
125 ml śmietany
szczypiorek, natka pietruszki, koperek
sól, cukier
Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszać z mąką. Dodać śmietanę, margarynę, 2 jajka, sól, szczyptę cukru. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Warzywa umyć i oczyścić. Kalafior i brokuły podzielić na różyczki, pieczarki pokroić w plasterki, marchew w słupki, seler zetrzeć na grube wiórki. Warzywa zalać niewielką ilością osolonej wody, krótko gotować, osączyć na sicie. Pieczarki podsmażyć na oleju, dodać warzywa. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Dusić przez ok. 3 minuty, zestawić z ognia, wbić jajka. Farsz wystudzić.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x36 cm. Nadzienie rozłożyć na środku ciasta, owinąć je ciastem i skleić jego przeciwległe brzegi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejonym "szwem" do dołu. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 55 minut.
Piekarnik gazowy: temp. 180° C (nie powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temp. 180° C (powinien być podgrzany)
Podawać z sosem jogurtowym.
Jogurt, śmietanę, drobno posiekaną zieleninę wymieszać. Doprawić solą i cukrem.