Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej z dodatkiem kaszy gryczanej, pieczarek i kiełbaski.
Składniki:
1 duża główka kapusty włoskiej
50 dag kiełbasy
2 torebki ryżu
1 torebka kaszy gryczanej
30 dag pieczarek
1 duża cebula
1 średni koncentrat pomidorowy
sól, pieprz, sos sojowo-grzybowy (ostatnio dodaję go do wszystkiego w czym może dobrze smakować)
Sposób przygotowania:
Ryż i kaszę gryczana gotujemy na sypko w osobnych garnkach.
Liście kapusty sparzamy gorącą wodą i odstawiamy do ostygnięcia.
Podsmażamy osobno kiełbasę wraz z cebulą oraz skrojone w kostkę pieczarki.
Łączymy wszystkie składniki
Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowo-grzybowym
Przygotowujemy naczynie w którym będziemy zapiekać gołąbki. Wykładam je folią aluminiową i liśćmi kapusty które nie zostaną użyte do gołąbków
Z każdego liścia odkrawamy zgrubiałą część łodyżki i nakładamy odpowiednią ilość farszu
Zapiekamy w temp.1800stopni 40 min
Po 40 minutach wyciągamy gołąbki, koncentrat rozrabiamy z niepełną szklanką wody i podlewamy gołąbki, wstawiamy do piekarnika na kolejne 15-20 min
[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]
Tak wyglądają już gotowe gołąbki :grin:
[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]
SMACZNEGO :)