Proponuje : zróbcie placki odwrotnie, czyli w odwrotnej kolejności! Najpierw ubic piane, dolać mleko, starte ziemniaki, mąka, żółtka, cebula, czosnek i przyprawy jak kto lubi. Placki są pulchne a ciasto nie ciemnieje. Polecam, to wyczytałam w poradach Ojca Grande. smacznego
Przepis bardzo oryginalny i ciekawy. Z pewną nieśmiałością .....ale upiekłam go i powiem Wam, że w trakcie pracy coraz bardziej sie do niego przekonywałam...a jaki efekt ? napisze później bo jeszcze go nie próbowałam, ale wygląda...smakowicie!
czy możesz dokładnie wytłumaczyć jak ugotować ten ser? tzn co: cały kawałek sera wrzucić do garnka z wodą iugotować czy po prostu rozpuścić go? a co z tym masłem? prosze o dokłady sposób wykonania! ;)
dzięki za informacje
a swoją drogą to wiesz chyba, że człowiek uczy się przez całe życie
ps. to już będziesz wiedział co to ten rogalik?? a ja co to mątewka czy firlejek - nawet te nazwy śmieszne 8)
To danie można zrobić bardzo szybko:
ugotowane ziemniaki - mogą być z poprzedniego dnia z obiadu
2 jajka
ser zółty
sól, pieprz. wegeta
masło
Ziemniaki pokroić w talarki i ułożyć na rozgrzanym maśle na patelni - dość gęsto całe dno patelni. Jajka roztrzepać rogalikiem dodać przyprawy i zlać ziemniaki na wierzch zetrzec na tarce żółty ser. Smacznego
Wedle uznania można dodać zioła, pokrojoną wedlinę, paprykę, pomidor co kto lubi, podawać polane keczupem.
ok. 1 kg filetów rybnych
papryka czerwona (lub inny kolor)
1 duże jabłko
2 cebule
kostka rosołowa
3/4 szkl. śmietany 18%
olej
przyprawy
1/4 szkl.gorącej wody
mąka
Filety myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem,przyprawą do ryb, obtaczamy w mące i smażymy z obu stron- nie za długo by się za bardzo nie przyrumieniły. Jabłko obieramy i kroimy w plastry, paprykę w paseczki i cebulę w paseczki. W żaroodpornym naczyniu układamy kolejno: ryba-cebula-jabłko-papryka-ryba-cebula-jabłko- itd...do wykorzystania składników. Kostkę rosołową zalewamy gorącą wodą, mieszamy by się dokładnie rozpuściła dodajemy śmietanę i tym zalewamy rybę. Naczynie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok.30-40 min.
SMACZNEGO