Skocz do zawartości

few23

Smakowicze
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Kontakt

  • Gadu-Gadu
    9807102

Osiągnięcia few23

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. few23

    Ciasto Biedronka

    w piekarniku na 175 stopni około 50min
  2. few23

    Ciasto Toffi

    Biszkopt: 4 jajka 0,6 szklanki mąki pszennej 0,6 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1/2 litra śmietany 30% 2 opakowania ‘śmietan-fix’ cukier waniliowy 1-2 łyżek cukru pudru Poncz: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki gorącej wody Ponadto: 1 puszka mleka słodzonego ok. 30 dag okrągłych biszkoptów 2 galaretki brzoskwiniowe Sposób wykonania: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć ponczem. Mleko słodzone gotować 3 godz. w puszce na karmel. Lekko ostudzić i wylać na biszkopt. Następnie ułożyć biszkopty nasączone ponczem, a na nie ubitą śmietanę z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i wymieszaną z ‘śmietan-fix’. Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody. Schłodzić w lodówce. Smacznego.
  3. few23

    Ciasto Biedronka

    CIASTO JASNE: 3szkl mąki pszennej, 1szkl cukru, 250g margaryny, 1 jajko zagnieść ciasto i włożyc na 30 min do zamrażalnika CIASTO CIEMNE 3 jajka, 1 szkl gęstej śmietany, 1/2 szkl cukru, 2 łyżeczki kakao,1łyżeczka sody rozpuszczona w łyżce letniej wody ubić białka dodać zółtka potem cukier i resztę składników. ciasto jasne zetrzeć na tartce o grubych oczkach i delikatnie wymieszać z ciastem ciemnym. piec około godziny.ostudzić i przekroić na połowę tak aby powstały dwa placki KREM 2 duże budynie(na 0.75l mleka każdy), 3łyzki cukru, 1l mleka 250g margaryny(maryna) ugotować budyn, ostudzić. utrzec margaryne i powoli po łyżce dodawać budyn, az powstanie puszysta masa. galaretkę truskawkowa rozpuścić w szlance wody i ostuzić. na ciaso położyć polowe masy, na to układać biszkopty namoczone w galaretce i przykryć resztą masy.polożyć na to drugą część ciasta i polać polewą najlepiej z kawałkami orzechów. SMACZENEGO
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.