Skocz do zawartości

Esper

Smakowicze
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia Esper

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Aluminium, z powłoką wzmacnianą tytanem, czy jak to na prawdę jest - informacje na różnych stronach wzajemnie się wykluczają :] w google wystarczy wpisac pentolpress i od razu jest ich wloska strona. Moja patelnia nalezy do lini juliette. Teraz będę ją ostro eksploatował :] Ale sądzę, że się zupełnie sprawdzi :mrgreen: O dokładnie taka :wink: spód jest z czystego aluminium, z tymi delikatnymi rowkami dookoła, patelnia nie jest jakoś specjalnie ciężka, ale to tylko 24cm. Jutro może jakąś rybkę będę na niej próbował dusić :]
  2. Ja wczoraj dostałem 24cm płytką pentolpresa, i jestem zadowolony za 150zł z przesyłką plus firmowa szklana pokrywka (większa i cięższa od patelni) Sama patelnia sprawia genialne wrażenie, rączka choć odczepiana sprawia wrażenie solidnej, tak samo jak i cała patelnia! Co ważne, uchwyt jest odlany razem z patelnią, dzięki czemu w środku nie ma nitów śrubek itp. Na razie miałem okazję jedynie schabowe na niej przypiec - i sprawiła się jak należy, co najmniej tak samo dobrze jak nowe teflony. Za plus muszę zaliczyć pokrycie tym samym tworzywem także brzegów patelni, bo w mojej tefala do naleśników, tam zawsze do aluminium przyczepia się tłuszcz którego doszorowanie się jest prawie niemożliwe... Jeden minus to fakt, że 26cm były bez pokrywki przez co mniej opłacalne, choć podejrzewam, że 26cm to lepszy rozmiar :mrgreen: Choć dla mnie na pewno 24 starczy, to tylko 2 osoby :]
  3. Hym nie zauważyłem opcji edycji swoich postów więc mam nadzieję, że to nic wielkiego :mrgreen: Mam pytanie do osób które mają patelnie z rączką z tworzywa. Jak z żywotnością tego elementu? Ja miałem kiedyś tefala ze starym teflonem, i taką rączką, skruszyła się po jakimś czasie, w tym metalowym elemencie odchodzącym od patelni. Pytam o to bo akurat jedna z patelni o których myślę ma takie rozwiązanie, i boje się że za 2-3 lata rączka odpadnie... Nadal nie mogę się zdecydować która z tych patelni będzie najlepsza :wink: Ilsa - ma być najzdrowsza - bez użycia PFOA Pentolpress - odczepiana rączką [u nas nie ma dostępnych modeli z lini titano, te mają być też wolne od PFOA TVS - właśnie ta rączka z tworzywa, ale tak poza tym powinno być z nią wszystko ok? Macie jakieś doświadczenia, nie koniecznie z danym produktem a z któraś z tych firm?
  4. Będę musiał przy okazji rzucić okiem do makro, bo faktycznie tam nie zaglądałem. A o ceramicznych czytałem, że tak samo jak teflonowe, są dobre dopóki ktoś ich jakoś nie zarysuje, bo wtedy mogą się zrobić niezdrowe :/
  5. Akurat to po ile są patelnie ceramiczne to nie ciężko sprawdzić... to dwa słowa do wpisania w google. Ale nie o tym chciałem :mrgreen: Planuję kupić patelnie 24-26cm średnicy, najlepiej o prostych brzegach i głęboką [świetnie się w takich robią warzywa z kurczakiem]. Ale tego muru patelni jakich jest wybór swoją głową nie przebiję... Chcę wydać coś w okolicach 200zł. Dotarłem do informacji, że najlepiej jakby to była powłoka tytanowa a nie teflonowa, może też być żeliwo, a suma sumarum mam 3 patelnie na myśli w tej chwili Firmy Ilsa żeliwno tytanowa, TVS - aluminium z tytanem, oraz wspominaną tutaj Pentolpres. Ktoś może się wypowiedzieć na ich temat? Lub zna sklep w Krakowie oferujący te patelnie? Bo przez neta to ciężko "zobaczyć"...
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.