Ciasto:
25 dag masła lub margaryny
20 dag cukru pudru
4 jajka
10 dag orzechów
mąka ( tyle, żeby ciasto nie kleiło się do rąk)
dżem - użyłam marmolady różanej
1/2 cytryny
Mąkę przesiać, dodać masło lub margarynę i posiekać. Następnie dodać żółtka, cukier puder i sok z cytryny. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki do schłodzenia. Gdy ciasto będzie schłodzone to z ciasta formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Następnie maczamy w białku i grubo posiekanych orzechach. Ciastka układamy na blaszce natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego ciastka robimy palcem niewielkie wgłębienie i pieczemy w temp. 200*C. na jasno złoty kolor. Po wyjęciu do wgłębienia nakładamy dżem.
"Ciasta na stół" - 7/99
Uwaga: Zmieniłam wykonanie ciasta i temp. pieczenia. W oryginalnym przepisie jest podane inaczej.
Ciastka upiekłam z połowy porcji. Mąki zużyłam 1,5 szklanki, a orzechów 12 dag.