Skocz do zawartości

Sikorka2

Smakowicze
  • Postów

    38
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana Sikorka2 w dniu 30 Czerwca 2010

Użytkownicy przyznają Sikorka2 punkty reputacji!

Osiągnięcia Sikorka2

Stały bywalec

Stały bywalec (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca
  • core_badges_ Unikat
  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

2

Reputacja

  1. Sikorka2

    Pomidorówka

    :) Jestem tu znowu :) Ta wspaniała zupa zagościła na dobrę w menu mojego domu!!! Jest rewelacyjna, ostatnio gotowałam ją również jak miałam dużo gości, super sprawa cały gar zupy, jedno danie, wszyscy najedzeni, a ja się nie narobiłam :) A tak lubię najbardziej. Gotowałam ją również z kulkami mięsnymi, ale mojej rodzince smakuje lepiej jednak z kulkami z białej kiełbasy, może dlatego, że kupuję naprawdę dobrą białą kiełbaskę. Jeszcze raz bardzo, bardzo, bardzo dziękuję za ten przepis!!!!!
  2. Dziękuję za przepisy na oba miętowe ciasta. Są inne, są pyszne, znikają błyskawicznie i nie są bardzo pracochłonne, czyli są takie jak lubie najbardziej !!!!!!
  3. Tak dawno nie zaglądałam na forum, a tu tyle miłych słów na moją zupę. Cieszę się, że Wam smakowała. Ja zawsze daję częrwoną fasolę i wszystko bez zalewy. Muszę spróbować również ze śmietaną, niestety z zacierkami nie zrobię, bo mój mąż ich nie cierpi, a szkoda bo ja bardzo lubię :) :)
  4. Sikorka2

    Pomidorówka

    Dawno nic nie pisałam na forum, ostatnio tylko wyszukuję ciekawe przepisy i wypróbowuję. Przepis na zupkę bardzo mi się spodobał, napewno niedługo zagości ona na moim stole. Ale dlaczego piszę, tak mi wpadło do głowy, że te kulki mięsne można na przykład zrobić tak jak ja robię czasami do barszczu białego. Wyciskam kuleczki z białej kiełbasy, prosto z flaczka do gotującej się zupy. Myślę, że w wersji pomidorowej też będą dobre. Ale jak spróbuję to jeszcze napiszę. Dziękuję bardzo za ten przepis. :)
  5. Sikorka2

    Kinder pingwin!!!

    To ciasto wybrałam na Święta. Staram się zawsze oprócz tradycyjnych ciast upiec coś nowego. I to ciasto wygrało z sernikiem i babą wielkanocną, zniknęło pierwsze. Dzieci były zachwycone, nie mówiąc już nic o dorosłych łasuchach. Dziękuję bardzo za ten przepis!
  6. Na moim Świątecznym stole gościły również te śledzie. Gościły, ale bardzo krótko, bo wszystkim bardzo smakowały. Dziękuję!
  7. Sikorka2

    Podziękowania

    Dawno nie zamieszczałam swoich przepisów, brak niestety czasu spowodowany awansem w pracy nie pozwala mi na wiele przyjemności. Ale bardzo chciałabym podziękować autorom tej strony: dziękuję Dorotko i Marcinie :D :-) i wszystkim, którzy zamieszczają tu swoje przepisy. Przed Świętami zaglądałam tu parę razy i wybrałam kilka nowych przepisów, bo zawsze lubię zaskoczyć czymś pysznym moich domowników. Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI. :D
  8. Sikorka2

    Pilaw jarski

    To danie już od dawna gości na moim stole, nauczyła mnie je przygotowywać kolezanka wegetarianka. 2-3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1-2 cebule 30-40 dag pieczarek ryż - dwie torebki lub 20 dag przyprawy, 2 łyżki oleju Pieczarki kroimy w talarki, dusimy pod przykryciem 10 minut, aż pieczarki puszczą sok. Marchewkę, pietruszkę, seler kroimy w słupki, cebulę w półplasterki. Warzywa mieszamy i smażymy 5-10 minut na oleju ciągle mieszając. Musi byc duża patelnia, ja często dzielę na dwa razy jak mi się nie mieszczą. Przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego lub np. gęsiarki. Pieczarki odcedzamy, ale zostawiamy sosik, który z nich powstał. Pieczarki dodajemy do warzyw, wszystko mieszamy. Do sosiku pieczarkowego dolewamy sporą ilość wody 2-3 szklanki i dobrze solimy, musi być naprawdę słony, ja dodaję jeszcze pieprz i sos sojowy, albo przyprawę do zup. Tą wrzącą pieczarkowo-słoną wodą ostrożnie zalewamy warzywa i na wierzch sypiemy surowy ryż, tylko tak by wody było około 1 cm nad ryżem. Całość wstawiamy do piekarnika (180) i czekamy godzinkę!!
  9. Nie każdemu musi smakować to samo, ja nie lubię drożdżowego ciasta z innymi owocami. A to piekę i zawsze wszystkim smakuje. Szkoda, że u Ciebie zjadły go ptaszki, a może coś nie wyszło........ :D
  10. Sprawdziłam i ten sposób na kotleciki!!!! Dzięki Dora!!! Mojemu dziecku te lepiej smakowały, więc pewnie teraz częściej będą gościć na moim stole niż te co ja robiłam!!! Pozdrawiam!!! :D
  11. Mnie niestety nie udalo się wczoraj wypróbować. Pracująca sobota i niezapowiedziani goście, nie zdążyłam, ratowałam się szybkimi sałatkami, oczywiście z naszego forum. Ale mam pytanie Dorotko, czy do tych muszli dawałaś tuńczyka w oleju, czy w sosie własnym? A paprykę świeżą, nie marynowaną?
  12. Niezapowiedziani goście na kolację i ta sałatka to niezłe wyjście awaryjne. Wczoraj ją zrobiłam, a żeby było jeszcze szybciej to pieczarki pokroiłam w plasterki i przez to wyglądała bardzo efektownie!!! Dziękuję Halinko!!!! :D
  13. Przepraszam za pomyłki, teraz już chyba jest dobrze!!!! :D :D
  14. Ten przepis znalazłam w książeczce "Przepisy Czytelników", ale sama troszkę go zmieniłam, żeby szybciej robić to danie ponieważ często żeberka te robię na obiad. Podaję mój szybki sposób!!! około 1 kg żeberek śliwki kalifornijskie, lub suszone, ale wcześniej trzeba je trochę namoczyć (tak około 10 sztuk) duża cebula Starte na tarce dwa jabłka 3 łyżki oleju czubata łyżka musztardy czubata łyżeczka imbiru sól, pieprz Żeberka obsmażyć na oleju, dodać cebulę, podlać 1 1/2 szkl. wody, dusic około 20-30 minut. Dodać imbir, śliwki, starte jabłka, doprawić musztardą, solą, dusić jeszcze około 15 minut. Podawać z ziemniaczkami!!! Naprawdę szybki i fajny obiad!!! :D
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.