Skocz do zawartości

aida

Smakowicze
  • Postów

    80
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    4

Ostatnia wygrana aida w dniu 18 Czerwca 2018

Użytkownicy przyznają aida punkty reputacji!

Osiągnięcia aida

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca

Najnowsze odznaki

1

Reputacja

  1. Ja przygotowuję danie jednogarnkowe. Puszka mielonki, po jej otwarciu często jest trochę zestalonego tłuszczu, na nim podsmażam poszatkowaną cebulkę, kiedy się zeszkli, dodaję pociętą na kwadraty kapustę i mieszając chwilę przesmażam. Następnie zalewam ok 3/4 szklanki wody i duszę na małym ogniu. Po ok 1/2 godziny dorzucam mięsko z puszki pokrojone w kostkę i odsączoną puszkę białej fasoli. Całość zagotowuję i przyprawiam do smaku np. kminkiem i pietruszką. Do tego bagietka i jest super danie gotowe w ok 1/2 godziny. Bardzo ostrożnie z przyprawianiem bo mielonka z czasem uwolni sól i inne smaki.
  2. aida

    Moja Dieta Przepisy

    Dziękuje ala ja nie potrzebuję wyjaśnień jestem tylko "kurą domową"o małym rozumku, która liznęła trochę angielskiego, chciałam tylko pomóc i wyjaśnić na "chłopski rozum" ale znów sprawdziło sie powiedzenie o nadgorliwości... Zasadniczo wydaje mi się że jak ktoś pyta to nie wie ... Wyluuzuj kobieto (z akcentem na "u")
  3. aida

    Moja Dieta Przepisy

    To żart słowny po angielsku "beach" w zależności od postawionego akcentu może oznaczać "plaża" lub słowo wulgarne czasami coś więcej niż suka. Natomiast dieta w oryginale nosi tytuł dieta plaż południa.
  4. Ja ubijam kremówkę nie tak na całkiem sztywno i nakładam łyżką.
  5. aida

    Frytkownica

    Ja też mam od jakiegoś czasu Tefala i jestem zadowolona taka nieduża z pojemnikiem na olej można myć w zmywarce. Kosztowała ok 200 zł.
  6. Ja osobiście preferują Bonduelle i to najlepiej w "brykietach" szybko się rozmrażają. Bardzo dobrym dodatkiej jest starty ser pleśniowy dodaje smaczku. Nie zwróciłam uwagi czy dziewczyny podrzucuły Ci pomysł na naleśniki z białym serem i szpinakiem jak dla kogoś takiego jak Ty co dopiero rozpoczyna przygodę ze szpinakiem to zdecydowanie polecam do tego sos czosnkowy. Można je przygotować wcześniej a potem zapiec w naczyniu żaroodpornym.
  7. aida

    Adwokatka

    W jednym i drugim przepisie czegoś nie rozumiem. Jeżeli dzielimy biszkopt na pół i rozkruszamy, to skąd potem ta druga warstwa biszkoptu?
  8. Najlepiej zamrożone owoce wrzucic wprost to gorącej galaretki mamy podwójną korzyść natychmiastowe schłodzenie galaretki no i owoce się tak nie rozpaciają. Zawsze tak robię.
  9. To akurat proste zalać w połówkach a połówki potem pokrpić.
  10. A jesteś pewna, że ta forma jest do pieczenia mnie się zdaje że tylko do zalewania i dekorowania. Myślę podobnie jak basqa wyciąć z większego biszkoptu a obręcz wykorzystać do dekoracji. Miałam formę serce ale dno też było.
  11. Nie wiem, czy to zadziała na następny dzień, ale jak smażę i nie chcę aby ostygły wkładam talerz do łaźni wodnej tzn do większego garnka nalewam wody, wkładam na jakimś podwyższeniu talerz z naleśnikami i przykrywam barnek pokrywką. Para z gotującej się wody ogrzewa i nawilża naleśniki.
  12. Jak moje dzieci były małe to miałam dwa równe kubeczki, powiedzmy 0,25 ml. Gotowałam 0,5 litra mleka. Połowę odlewałam do jednego kubeczka do ostudzenia a do drugiej gorącej połowy wlewałam zawartość drugiego kubeczka, zsiadłym juz mlekiem, zostawiając odrobinę do zakszanenia mleka w kubku po ostudzeniu mleka. Po wlaniu kwaśnego zimnego mleka do gorącego i zamieszaniu robi się skrzep, który trzeba na sicie lub gazie odcedzić i gotowe pozostanie zółtawa serwatka. Jest tylko pytanie jak pozyskać pierwsze kwaśne mleko, bo to było w czasach jak nie było UHT. UHT jak wiemy naturalnie sie nie skwasi, ale i gotowac go nie trzeba, wystarczy pierwszą partie mleka zakwasić łżką naturalnego kefiru i pozostawić w ciepłym miejscu. Jak to czytam to mi się wydaje trochę zawiłe ale to proste trzeba mieć gorące słodkie mleko i kwaśne zimne w stosunku 1:1.
  13. Mam dużą żaroodporną kwadratową miskę układam złożona na świartki naleśniki przełożone musem jakbłowym lub serkiem na słodko z rodzynkami namoczonymi w maladze, Układam ja dachówkowo i podpalam w kuchni i wnoszę płonące
  14. Pali się nie alkohol ale tak na prawdę jego pary a więc musi byc podgrzany jeżeli będzie w nim dużo wody a lało % to pozostanie mokry smak a nie będzie efektu. Ja używam spirytusu lub whiski. Poleca się nalać trunku do nabierki podgrzewać nad palnikiem potem lekko przechylić aby zawartość sie zapaliła i wylać palącą cię zawartość na naleśniki. no oczywiście najlepiej przy zgaszonym świetle.
  15. aida

    Likier toffi

    Ostatnim rzutem na taśmę kupiłam już ugotowane w Intermarche.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.