Skocz do zawartości

Jolcia

Aktywni Smakowicze
  • Postów

    707
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    3

Ostatnia wygrana Jolcia w dniu 28 Maja 2014

Użytkownicy przyznają Jolcia punkty reputacji!

O Jolcia

  • Urodziny 28.06.1964

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Ruda Śląska

Ostatnie wizyty

22735 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Jolcia

Zaangażowany

Zaangażowany (11/14)

  • Starter dyskusji
  • Pierwszy post
  • Współtwórca
  • Maszyna do postowania Unikat

Najnowsze odznaki

9

Reputacja

  1. Jolcia

    Czekoladowa Zefiryna

    Ciasto również siostry Anastazji CIASTO KRUCHE -25 dag mąki -15 dag cukru pudru -15 dag masła -2 żółtka -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1/3 łyżeczki amoniaku Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Około 12 małych jabłek obrać ,przekroić na pół i wydrążyć gniazda. Jabłka układać na surowym cieście. W środek każdej połówki nałożyć marmolady. Zalać gorącym budyniem i piec ok 70 minut. BUDYŃ -5 szklanek mleka -4 jasne budynie -3 łyżki cukru - 2 cukry waniliowe Ugotować jak zwykły budyń. ŚMIETANA -1/2 litra śmietany kremówki -3 łyżeczki żelatyny -1/4 szklanki wody -2 łyżki cukru pudru Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Zimną kremówkę ubić ,dodać cukier i żelatynę. Śmietanę rozprowadzić na zimnym cieście i schłodzić. Następnie na śmietanie rozprowadzić polewę. POLEWA -1/2 margaryny 5 łyżek cukru pudru -3 łyżki kakao -1 łyżka żelatyny -2 łyżki gorącej wody -5 łyżek gęstej śmietany 18% Żelatynę rozrobić w wodzie. Margarynę,cukier,kakao podgrzewać ale nie gotować. Dodać żelatynę i wymieszać. Zdjąć z ognia i dodawać po łyżce śmietany cały czas mieszając.Można mikserem. Ciasto wymaga troszkę pracy ale jest bardzo smaczne.
  2. Jolcia

    Ciasto Barbórkowe

    Przepis z książki siostry Anastazji. Ciasto jest bardzo smaczne, niezbyt słodkie. Upiec biszkopt z kakao z 5 jaj. 4 agrestowe galaretki rozpuścić w 3 i 1/2 szklanki wody i podzielić na 2 części. MASA -1 litr śmietany kremówki 30 % -6 łyżek cukru pudru -5 łyżeczek żelatyny -4 niezbyt czubate łyżeczki kakao Składniki podzielić na dwie części. Każdą porcję masy szykować osobno. Każdą porcję żelatyny rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Zimną śmietanę ubić , dodać cukier ,kakao i żelatynę. Przełożenie -ciemny biszkopt -tężejąca galaretka -masa -tężejąca galaretka -masa -posypać startą czekoladą. Po nałożeniu jednej warstwy należy ciasto chwilę schłodzić. Polecam. Robiłam już kilka razy i jadło wiele osób.
  3. Jolcia

    Domowy Chlebek

    Ja już prawie 5 lat piekę chleb na zakwasie ale z innego przepisu. Jest pszenno żytni. Wiele osób z rodziny i znajomych też pieką i nie wyobrażam sobie jeść ponownie chlebek sklepowy. Aniu do odważnych świat należy. Pozdrawiam.
  4. Przepis dostałam od siostrzenicy i zaraz go wypróbowałam. Ciasteczka są kruche i pyszne. Polecam i mam nadzieję ,że nie ma jeszcze tego przepisu na forum.Jeśli jest to proszę go usunąć. Składniki - 2 szklanki mąki -20 dag masła 82% tłuszczu -1/2 szklanki cukru -1 jajko -1 łyżeczka proszku -1 i 1/2 szklanki słonecznika Słonecznik uprażyć na suchej patelni i ostudzić. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Robić kulki wielkości orzecha , układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Zostawiać odstępy. Piec w nagrzanym piekarniku 170 C ok 20 minut na złoty kolor. Ostatnio dałam 1 szklankę słonecznika i 1/2 szklanki rodzynek. Też super.
  5. Aniu kakao jest niezbędnym składnikiem. Ja zarabiam ciasto w czwartek a w niedzielę zaczynam piec. Troszkę inny przepis ale w tym roku muszę zrobić więcej bo dużo chętnych na zjadanie ;-)
  6. Dorotko ciasto jest delikatne i nie słodkie ;-)
  7. Oto obiecane zdjęcie. Mam nadzieję ,że ktoś się skusi ;-)
  8. BISZKOPT ORZECHOWY -5 jajek -5 czubatych łyżek cukru -3 czubate łyżki mąki krupczatki -10 dag orzechów włoskich mielonych -łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno , dodać cukier , żółtka , mąkę wymieszną z proszkiem i orzechy. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 170 C MASA SEROWA -1 kg dobrego sera mielonego ( ja dałam Mój ulubiony z Wielunia) -1/2 litra śmietany kremówki ( schłodzonej) -3/4 szklanki cukru -5 czubatych łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki mleka Ser utrzeć z cukrem. Kremówkę ubić na sztywno.Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Do sera dodać kremówkę i wymieszać łyżką. Dodać żelatynę miksując mikserem. DODATKOWO PRZYGOTOWAĆ -puszkę brzoskwiń -słoik dzemu brzoskwiniowego -ciasteczka petit bery -czekolada mleczna lub gorzka UŁOŻENIE Biszkopt posmarować dżemem- wyłożyć połowe masy- ułożyć ciasteczka- położyć brzoswinie pokrojone w plasterki -wyłożyć resztę masy- posypać tartą czekoladą. Przepis dostałam od sąsiadki i piekłam na święta.Kto spróbował był zachwycony. Zdjęcie dodam wieczorkiem.
  9. A może były drożdże przeterminowane. Jeszcze mi się nie zdarzyło aby rogaliki nie wyrosły. Podaj przepis z którego robiłaś rogaliki.
  10. Jolcia

    Sałatka Bez Majonezu

    Dorotko cieszę się ,że wybrałaś moją sałatkę i że smakowała. Ładnie się prezentuje.Może ktoś jeszcze się skusi. Pozdrawiam ;-)
  11. Oto dowód ,że piekłam ciasteczka ;-) pozdrawiam.
  12. Halinko wczoraj piekłam ciasteczka i przyznaję ,że bardzo smaczne. Rodzinka też się do nich dosiadła i potwierdzają ,że dobrutkie. Dziękuję za przepis i pozdrawiam ;-)
  13. Ja już tydzień temu upiekłam pierniczki z 3 kg mąki (trochę inny przepis). Rodzinka zjadła sporo a reszta czeka na lukrowanie.Pozdrawiam.
  14. Wczoraj robiłam te bułeczki i dodałam 2 jajka.Muszę powiedzieć,że są smaczniejsze. Od tej pory będę tak robić ;-) ,polecam.
  15. Jolcia

    Tulipan Z Pianką

    Oj kusicie tym ciastem ;-) ,będę i ja musiała je upiec. Wygląda super i na pewno smakuje wyśmienicie. Gratuluję Elu :biggrin:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.