Ciasto również siostry Anastazji
CIASTO KRUCHE
-25 dag mąki
-15 dag cukru pudru
-15 dag masła
-2 żółtka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/3 łyżeczki amoniaku
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem
do pieczenia.
Około 12 małych jabłek obrać ,przekroić na pół i wydrążyć gniazda.
Jabłka układać na surowym cieście. W środek każdej połówki nałożyć
marmolady.
Zalać gorącym budyniem i piec ok 70 minut.
BUDYŃ
-5 szklanek mleka
-4 jasne budynie
-3 łyżki cukru
- 2 cukry waniliowe
Ugotować jak zwykły budyń.
ŚMIETANA
-1/2 litra śmietany kremówki
-3 łyżeczki żelatyny
-1/4 szklanki wody
-2 łyżki cukru pudru
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Zimną kremówkę ubić ,dodać cukier i żelatynę.
Śmietanę rozprowadzić na zimnym cieście i schłodzić.
Następnie na śmietanie rozprowadzić polewę.
POLEWA
-1/2 margaryny
5 łyżek cukru pudru
-3 łyżki kakao
-1 łyżka żelatyny
-2 łyżki gorącej wody
-5 łyżek gęstej śmietany 18%
Żelatynę rozrobić w wodzie. Margarynę,cukier,kakao podgrzewać ale nie gotować.
Dodać żelatynę i wymieszać.
Zdjąć z ognia i dodawać po łyżce śmietany cały czas mieszając.Można mikserem.
Ciasto wymaga troszkę pracy ale jest bardzo smaczne.