1 L spirytusu
4 pomarńcze
1kg cukru
1Lwody
Sposób Robina
Pomarańcze wyszorowac szczoteczką w ciepłej wodzie , a nasępnie sparzyc wrzątkiem ; osuszyć.
Pomarańcze obrać ze skórki, którą należy oczyścić z białej otoczki (mają pozostać tylko ich pomarańczowe części) .Skórki włożyć do szklanego ,szczelnie zamykanego naczyna. Z dwóch cytryn wycisnąć sok i zalać nim skórki ,a po tym wlać spirytus. Naczynie szczelnie zamknąć. Po dwóch dniach sporządzić syrop z litra wrzącej wody i kilograma cukru.
Syrop wystudzić i wlać do naczynia z pomarańczową nalewką. Naczynie ponowie szczelnie zamknąć i odstawić jeszcze na jeden dzień. Po tym okresie likier przefiltrować
I wlać do butelek, szczelnie je zamknąć, lakować i odstawić, aby napój nabrał smaku. Im dłużej likier postoi-tym jest wartościowszy