Składniki - proporcje na 12 dużych muffin:
a) suche:
300 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
120g cukru
szczypta soli
2-3 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki kakao
b) mokre:
2 jajka
200 ml jogurtu naturalnego
100-120 ml oleju
Przygotowanie (potrzebne będą dwie miski (naczynia)):
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
W tym czasie w większej misce wymieszać wszystkie składniki suche, w drugim naczyniu (może być już mniejsze) wymieszać składniki mokre. Mokrą część przelać do suchej i delikatnie wymieszać łyżką. Tak powstałe ciasto będzie gęste i będzie je łatwo wkładać do papilotek.
Foremki napełnić do 3/4 ich wysokości i piec w nagrzanym już piekarniku przez 17 minut.
Polecam muffiny posypane orzechami włoskimi i migdałami.
Źródło przepisu: https://www.pustykoci...podstawowy.html