Składniki (ok 4 porcje):
600 g mięsa wieprzowego (najlepiej z szynki)
4 laski makaronu soba
połowa średniej główki kapusty
cebulka dymka + szczypiorek
przyprawa bami goreng
garść natki pietruszki
ok 100 ml sosu sojowego ciemnego (najlepiej gęsty)
2 łyżki sosu worchestershire
sól/pieprz do smaku
oliwa do smażenia
Szatkujemy kapustę i cebulkę na drobne kawałeczki, mięso kroimy w najdrobniejsze paski jakie potrafimy ( podobno japończycy potrafią pociąć wieprzowinę na milimetrowe; ) powodzenia! ). W małej miseczce, lub szklance szykujemy przyprawę bami goreng, zalewamy ją wrzątkiem (musi odstać minimum 10 min ). W dużym woku, rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy mięso, delikatnie poprawiamy solą i pieprzem. Gdy już troszkę się przesmaży, dodajemy łyżkę sosu worchestershire i odrobonię sosu sojowego. Smażymy jeszcze z 5 - 10 min na średnim ogniu. Następnie mięso przerzucamy do miseczki, a na woka wrzucamy kapustę i cebulkę. Zalewamy ją bami goreng i dłuuuuugo dusimy pod przykryciem, do momentu aż będzie miękka i szklista. Czasami trzeba zdjąć przykrycie i odparować nadmiar wody. Niestety trzeba przy kapuście stać i pilnować, co jakiś czas mieszając tak aby nic nam się nie przypaliło. Najważniejsza jest kontrola ;-) Gdy kapusta będzie już gotowa, dodajemy mięso, podlewamy resztą worchesteru. Smażymy wszystko na mniejszym ogniu, mieszając co jakiś czas. W tym czasie przygotowujemy makaron. Wlewamy 6 szklanek wody do dużego garnka. Gotujemyo wodę bez soli. Wrzucamy makaron i mieszamy. Na zmniejszonym ogniu gotujemy przez 6-7 minut. Odcedzzamy na sitku i koniecznie przelewamy zimną wodą. Po przelaniu musimy odczekać, aż makaron dobrze odcieknie. Następnie wrzucamy makaron na woka, zwiększamy ogień, mieszamy wszystko i dodajemy resztę przypraw (szczypiorek, natkę, sos sojowy, sól i pieprz). Tak smażymy przez ok 4-5 min (delikatnie mieszając, aby makaron nam się nie rozwalił). Gotowe. smacznego!
zapraszam do śledzenia mojej kuchni ;-) https://zwkladka.blogspot.com/ https://www.facebook.com/ZWkladka [LINK NIEAKTUALNY]
[LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY]
[LINK NIEAKTUALNY]