Pomidory faszerowane szpinakiem, ryżem, serem mozzarella z sosem serowym. Danie wegetariańskie idealnie nadające się jako przystawka. Przepis dla dwóch osób.
[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]
Składniki: - 1 torebka ryżu
- 10 dag liści szpinaku (lub 7 ? 8 kulek mrożonego brykietu szpinaku)
- 1-2 ząbki czosku
- starty ser mozzarella
- masło
- sól, pieprz
- śmietana 30%
- gałka muszkatałowa
- 4 duże pomidory Przepis:- Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Podczas gotowania ryżu na
osobną patelnie wrzucamy masło a na nie zamrożony lub świeży szpinak.
Gdy uzyskamy jednolitą mase ze szpinaku wyciskamy do niego czosnek i
dodajemy 2 ? 3 łyżki śmietany 30%. Gotoujemy przez około minute.
- Gdy ryż jest ugotowany dorzucamy go do szpinaku, następnie dodajemy
przetarty ser mozzarella ( ilość według uznania), wszystko dokładnie
mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatałową i
gotujemy przez około minute.
- Pomidory myjemy, odcinamy górę. Łyżeczką wydrążamy miąższ z pomidora,
wnętrze delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Pomidory napełniamy
farszem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego wczesniej na 200 stopni
celcjusza i zapiekamy przez około 10 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika polewamy sosem serowym który jest dostępny pod tym adresem.
Smacznego