Deser bez ryzyka zakalca;)
https://ziemniakiwmundurkach.pl/torcik-jablkowy-bez-pieczenia/
Składniki:
1,5 kostki masła
szklanka cukru pudru
2 żółtka
1,5 kg jabłek
20 dag rodzynek
olejek arakowy
2 opakowania podłużnych biszkoptów
owoce (mogą być mandarynki, brzoskwinie, pomarańcze)
galaretka
Wykonanie:
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać olejek arakowy.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,. Odcisnąć z soku. Dodać namoczone rodzynki.
Za pomocą łyżki delikatnie wymieszać jabłka z masą.
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Nałożyć trochę masy i wyrównać. Biszkopty układać również przy ściankach formy i przykładać masą. Położyć drugą warstwę biszkoptów oraz resztę masy. W środku zrobić lekkie wgłębienie. Ułożyć owoce i zalać lekko tężejącą galaterką. Wstawić do lodówki na co najmniej 3-4 godzin.