Skladniki : 0,6 kg mąki
- 0,5 kost. margaryny
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany gęstej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 12 szt. dużych śliwek
- 2 budynie wiśniowe
- 1 l mleka
Wykonanie : wszystkie składniki dobrze zagnieść , podzielic na trzy części ale nie róne - najpier dzielimy calość na pół potem druga połówke też lecz jedna część ma być większa, włóżyć do lodówki na jakieś 3 godz. aby dobrze się schłodziło, potem na blaszke o wym. 25/31 wyłożyć papierem i zetrzeć tą największa część, podpiec ją ok. 10 min w temperaturze ok 160 - 170 C, następnie na to wyłożyć połówki śliwek częścią od pestki do góry zalać gorącym ugotowanym budyniem , na to zetrzeć kolejną część ciasta tą wiekszą i wstawić do ponownego pieczenia,piec ok 20 min, następnie ubić piane na sztywno dodać 2 łyżki cukru i jeszcze ubijać aż cukier się rozpusci ,wyłożyć piane na ciasto i zetrzeć ostatnią najmniejsza część ciasta i zapiec do zrumienienia piany ok 15 min.
ŻYCZE SMACZNEGO !!!