Skladniki:
5 bialek
1 szkl cukru
1lyzka octu winnego
1 lyzka maki ziemniaczanej
Bialka ubic na sztywna piane,dodawac powoli cukier i dobrze ubic.Nastepnie nie uzywac miksera! dodac ocet winny delikatnie wymieszac drewniana lyzka,a nastepnie dodac make ziemniaczana i takze delikatnie wymieszac.
Na duzej blaszce wylozonej pergaminem narysowac okrag,na ktory wylozyc ubita piane z bialek.Piekarnik nastawic na 180 stopni i wlzyc ciasto i piec przez jakies 10min.Nastepnie zmniejszyc temperature na 150 stopni i piec przez 1,5 godz.
Ja ma piekarnik elektryczny i pieklam ta beze na gornej i dolniej grzalce.
Udekorowac bita smietana i owocami,mozna posypac starta goszka czekolada lub polac sosem czekoladowym.
Bita smietana:
2 smietnki slodkie po 200ml
cukier waniliowy
2 lyzki cukru pudru
Wszystko ubijam mikserem.
Zdjecia dodam pozniej