Witam,
Ponieważ różnice w użytkowaniu zlewozmywaków kwarcowych i granitowych nie są duże, moim zdaniem przy wyborze należy kierować się wyglądem. Kupić to co się bardziej podoba :wink:
Postaram się dokonać małego porównania.
Opis dotyczy zlewozmywaków polskich producentów (Brenor - granitowe i Anfra - kwarcowe), sprzedaję je od kilku lat i wiem o nich prawie wszystko :grin:
Zlewozmywaki granitowe są nieznacznie twardsze od kwarcowych, co wynika z właściwości i składu procentowego materiałów.
Granitowe - piaski granitowe 80 procent, żywice 20 procent.
Kwarcowe - piaski kwarcowe 70 procent, żywice 30 procent.
Kwarcowe można "regenerować" we własnym zakresie w przypadku drobnych zarysowań (polega to na szlifowaniu drobnym, wodnym papierem ściernym - takim jakiego używa się przy naprawach lakieru samochodowego).
Odporność na zarysowania jest dosyć duża, ale oczywiście nie powinno się na nich niczego kroić.
W normalnych warunkach zlewozmywak nie może zostać uszkodzony przez upuszczenie na jego powierzchnię standardowych narzędzi kuchennych (jak sztućce, szklanki, garnuszki itp.) ani zarysowany przy codziennych pracach w kuchni. Jednakże istnieje możliwość w wyjątkowych przypadkach, przy silnym uderzeniu lub nacisku twardym i ostrym narzędziem, że powierzchnia zlewozmywaka zostanie wyszczerbiona lub nacięta.
Odporność na wysoką temperaturę - to nie jest kuchenka :mrgreen:
Ciepłe czy nawet gorące naczynia z gotowania - można postawić, natomiast wyjęte z piekarnika - nie ryzykowałbym (chociaż wiem że wytrzyma).
Osady z kamienia - bez względu na rodzaj materiału, przy twardej wodzie, będą powstawały.
Tak jak każdy inny sprzęt, ten też wymaga okresowych (ale niezbyt częstych) zabiegów pielęgnacyjnych.
Na codzień zacieków nie widać (tak jak np. na blaszanych).
Zlewozmywaki (Anfra i Brenor) nie wymagają specjalnych zabiegów konserwacyjnych typu natłuszczanie olejem.
Silnie plamiące substancje, jak barwniki lub soki z warzyw i owoców powinny być zmyte jak najszybciej.
Wiekszość producentów zastrzega, że należy uważać, szczególnie na buraki.
Jest to raczej dmuchanie na zimne, ale też bym to zalecał.
Użytkowanie - bez względu na producenta i materiał, kwarcowe i granitowe są dużo lepsze od blaszanych.
Podstawowe argumenty za:
1. Możliwość wyboru kolorów.
2. Możliwość zamówienia indywidualnego koloru (zlewozmywaki kwarcowe).
3. Niepowtarzalny wygląd.
4. Nieporównywalna do stalowych łatwość utrzymania w czystości.
5. Brak efektu "dudnienia" jaki często występuje w zlewozmywakach stalowych.
Pozdrawiam,
Mariusz