Sezon rabarbarowy rozpoczął się już jakiś czas temu, a więc zamieszczam przepis na kruche ciasto rabarbarowe, z truskawkami i bezą. Ciasto na blaszkę o wymiarach 25x25 cm
Ciasto (duża porcja):
- 3 szklanki mąki pszennej typu krupczatka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. cukru
- 100 g margaryny do pieczenia (np. Kasia)
- 100 g smalcu
- 5 żółtek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Wsad rabarbarowo - truskawkowy:
- 350 g pokrojonego rabarbaru
- 200 g truskawek przekrojonych na pół
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Beza:
- 5 białek
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki kisielu lub mąki ziemniaczanej
Ciasta wychodzi dość dużo, dlatego po wyrobieniu go z całości składników, dziele je na trzy równe części i chowam do zamrażaki - w ten sposób mam gotowe ciasto na następny raz.
Łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i tłuszcz. Wyrabiamy do momentu aż masa uzyska konsystencję mokrego piasku. Dodajemy żółtka i śmietane. Wyrabiamy do uzyskania gładkiej formy. Ciasto dzielimy, chowamy do zamrażarki na około 30 minut. Po tym czasie wykładamy je na blchę, nakłuwamy widelcem, aby nie urosło i podpiekamy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez około 25 minut (do momentu aż się lekko zarumieni). Po upieczeniu studzimy je nieco.
W między czasie umyty rabarbar kroimy na kawałki około 1 cm, truskawki na pół, wrzucamy do miski i posypujemy je cukrem. Mieszanka puści sok.
Do schłodzonych białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie już sztywna wsypujemy kisiel (bądź mąkę ziemniaczaną).
Gdy ciasto jest już ostudzone, owocową mieszankę przesypujemy na nie - bez powstałego soku, sypiemy cukrem wanilinowym. Na owoce wykładamy ubitą na sztywno pianę.
Pieczemy w temeraturze 170 stopni z termoobiegiem przez około 35 - 45 minut.
Inspiracją na to ciasto był przepis z http://kulinarnespot...rem-i-beza.html