Jestem nowym użytkownikiem tego forum więc na przywitanie chciałabym podzielić się z Wami przepisem na makowiec napewno sprawdzonym Podam składniki: 1kg.mąki, 1 paczka drożdży, 1 margaryna (palma), szklanka cukru, szczypta soli,1 jajko, 1,5szkl. ciepłego mleka no i oczywiście mak Dla leniwych :) dwie puszki gotowej masy makowej lub 0,5 kg suchego maku (sparzyć przekręcić przez maszynkę z dodatkiem cukru)WYKONANIE:Wsypać mąkę do niej dodać rokruszonedrożdze, rozpuszczoną margarynę(lekko ciepłą), cukier, sól, jajko, i mleko Szybko wyrobić. Nie czekając aż wyrośnie tylko od razu podzielić na trzy częsci każdą z nich rozwałkować posmarować masą makową zwinąc w rulon Włożyć do blaszek najlepiej keksowych ale niekoniecznie łączeniem w dól posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec Ja piekę w temp.170 trzy blaszki jednocześnie około 50 min Smacznego