Skocz do zawartości

Maryśka2308

Smakowicze
  • Postów

    48
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O Maryśka2308

  • Urodziny 23.08.1990

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    okolice Ostrowa Wielkopolskiego
  • Zainteresowania
    Gotowanie, taniec, sport (biegi i siatkówka), psychologia, anatomia człowieka, biotechnologia, języki obce... itd

Osiągnięcia Maryśka2308

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. 2 śmietany kremówki po 250 ml, przepraszam, zapomniałam podać w przepisie. Zaraz naprawię swój błąd :-D ANGI - dzięki za rekomendację :lol:
  2. Orzeźwiające ciasto Mam dla was propozycję orzeźwiającego ciasta na lato. Podobne ciasta są na forum (przepraszam jeśli powieliłam czyjś przepis), ale wykombinowałam je sama. Dobór smaków galaretek i owoców sprawia że ciasto nie jest za słodkie, a miło chłodzi podniebienie :-D I. Oszukany biszkopt: 4 jajka szklanka cukru 8 łyżek zimnej wody 8 łyżek oleju 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 4 żółtka utrzeć ze szklanką cukru, dodać 8 łyżek zimnej wody i 8 łyżek oleju, wszystko wymieszać. Następnie dodać 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy i na końcu pianę ubitą z 4 białek. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszcze i posypaną bułką tartą. Piec 35-40 minut w temp 180 stopni. II. Truskawki Około 0,5 kg truskawek umyć, pokroić w plasterki i ułożyć na upieczonym biszkopcie. III. Pianka truskawkowa 2 śmietany kremówki (po 250 ml każda czyli razem 500 ml) 2 galaretki truskawkowe 0,5 szklanki cukru 3 łyżki żelatyny Rozpuścić 2 galaretki w jednej porcji wody (czyli tak jak na jedną galaretkę), dodać 0,5 szklanki cukru. Wystudzić. Ubić śmietany na sztywno. Do ubitej śmietany wlać wystudzoną galaretkę i dokładnie wymieszać. Na koniec wlać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody. Wszystko wymieszać, poczekać aż trochę stężeje, po czym wylać na upieczony biszkopt (przed wylaniem, wyłożyć pokrojone truskawki). Wstawić do lodówki (uprzednio wyłożyć wierzch herbatnikami!), tężeje dosyć szybko. IV. Herbatniki Dwie podłużne paczki herbatników (co do innych paczek, nie wiem ile wyjdzie na blachę). Ułożyć herbatniki od razu po wylaniu tężejącej masy truskawkowej! To bardzo ważne, ponieważ muszą one dobrze się "przykleić" do tej masy, aby po wylaniu galaretki nie oderwały się od niej.Układać dość ściśle obok siebie. V. Galaretka pomarańczowa 4 galaretki pomarańczowe rozpuścić w 3 porcjach wody (tak jak na 3 galaretki). Wystudzić i poczekać aż zacznie gęstnieć. Ważne aby nie stężała zbyt mocno, ponieważ wtedy nie będzie wyglądała efektownie na cieście. Ja przeważnie nie czekam zbyt długo i wylewam jeszcze kiedy jest płynna, robię to zwykle z pośpiechu :D Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, aby wszystko dobrze stężało. I to w zasadzie wszystko :) Na zachętę dołączam foto :-D Zapraszam do wypróbowania przepisu. Kiedy już upieczecie, dajcie znać jak smakowało :lol:
  3. Wczoraj robiłam z truskawkami ;) Troszkę zmodyfikowałam przepis i zrobiłam swoim sposobem. Oto efekty mojej pracy :)
  4. Ja też piekłam takie ciasto, ale w sezonie wiśniowym ;) Z wisienkami jest pycha! Na początku też owoce opadły mi na dno, ale potem się wycwaniłam i wrzuciłam wisienki jak już troszeczkę się upiekło. I w ten sposób były albo w środku albo na wierzchu;) A samo ciacho polecam - szybkie, proste i bardzo smaczne :) Tylko za szybko znika...
  5. ooo widzę że jednak ktoś się wreszcie skusił :arrow: Bardzo się cieszę że wam smakowały :arrow: No muszę przyznać że u mnie też bardzo szybko znikają :arrow: A mój chłopak ma dosłownie bzika na ich punkcie ;-) Ehhh stara dobra metoda- przez żołądek do serca :arrow: A ile wychodzi ciasteczek to trudno powiedzieć bo to zależy od kształtów i wielkości ale ja zawsze robię z 1kg mąki bo z 0,5 kg za szybko znikają :arrow: Pozdrawiam i dziękuję za miłe opinie :smile:
  6. mia77- nie martw się - ono jakoś super wielkie nie urośnie :D To jest placek na szybko więc wysokość taka w sam raz ale za to jaki smak :P
  7. Ciasto pycha;) I rzeczywiscie banalne;) Dzisiaj też robię tylko tak sobie myślę że może ubije białka,wydaje mi się ze wtedy ładniej wyrośnie. Co o tym myślicie?? :D
  8. Dziękuje slicznie za zyczenia:) pozdraiwam serdecznie:):):)

  9. spóźnione życzenia dla koleżanki:) Wszystkiego naj naj:)

  10. pycha!!!!! polecam :P poprostu brak mi słów :P
  11. muszę szybko zrobić jakiś obiad więc zobaczymy jak smakują placki według tego przepisiku;D doczekać się nie mogę efektów;D dam znac jak smakowały;D pozdrawiam:)
  12. no my młode też umiemy gotować.. :) Moja osiemnastka już 11 maja.. :) nie moge się doczekać.. pozdrawiam serdecznie:):):)

  13. oo fajnie że jest kolejna młoda osoba która kocha gotowanie:) heh no mi w tym roku w sierpniu stuknie 18 a tobie kiedy??:) Pozdrawiam:)

  14. ja też mam 17 lat:) czyli jedna więcej w tym wieku, ale co tam z każdym sie tu idzie dogadać:):) Pozdrawiam serdecznie:)

  15. miałam dac znać jak wyszło wiec już piszę: otóż pycha, niebo w gębie :grin: Musiałam dzisiaj upiec jeszcze raz bo tato i brat tak mnie prosili :grin: dzieki za przepis :grin: Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.